Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Premena britského bunkra z 2. svetovej vojny na dovolenkový dom

Napísal Róbert Bosák, 31.08.2023

2. svetová vojna za sebou zanechala mnoho opustených bunkrov po celej Európe. Zopár sa ich nachádza aj v anglickom grófstve Dorset. Niektoré z nich si našli uplatnenie aj po viac ako 70 rokoch. V súčasnosti slúžia ako dovolenkové domy.

Zdroj: Will Scott

 

Neobvyklý pobyt vo vojnovom prostredí si môžu dopriať aj návštevníci vojenského objektu pri anglickej dedine Ringstead. Tamojší bunker z roku 1939 bol v priebehu 2. svetovej vojny využívaný ako súčasť radarového systému. Po rokoch nevyužívania prešiel konverziou a dnes je z neho komfortný dovolenkový dom so štandardným vybavením a originálnym dizajnom.

Zdroj: Will Scott

 

Pôvodný charakter zachovaný

 

O premenu opusteného objektu sa postaralo britské architektonické štúdio Corstorphine & Wright. Jeho cieľom bolo umožniť obyvateľom okúsiť skutočnú atmosféru, akou to kedysi dýchalo vo vojenských bunkroch z 2. svetovej vojny. Vzhľadom na to sa na holé betónové steny neaplikovala žiadna povrchová úprava. Nový betónový povrch s nalešteným vzhľadom dostala iba podlaha. Na tú sa umiestnil nábytok a spotrebiče v svetlých neutrálnych odtieňoch, ktoré v objekte s výmerou 76 m² zaistili komfort bez narušenia historického rázu bunkra.

Zdroj: Will Scott

 

Okno ako po výbuchu bomby

 

Atmosféru vojnového prostredia umocňuje okno v prednej časti bunkra. Architekti ho navrhli v nezvyčajnom tvare bez geometrických proporcií. Okenný otvor vyzerá ako stena poškodená výbuchom. Za betónovú štruktúru s vyrezaným otvorom sa zasadili veľké sklenené tabule od podlahy po strop, ktoré plnia úlohu veľkoformátového okna aj vstupných dverí. Za oknom sa nachádzajú 2 útulné spálne, kuchyňa, kúpeľňa a obývací priestor. Cez veľkoformátové okno sa otvára ďalekosiahly výhľad na anglickú vidiecku krajinu a neďaleký Lamanšský prieliv.

Zdroj: Will Scott

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: Will Scott