Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Predražené nájomné v britských novostavbách vzrástlo o viac ako 10 %

Napísal Róbert Bosák, 13.07.2023

Prenájmy vo Veľkej Británii sú stále drahšie. Ich ceny zvyšujú najmä novostavby, ktoré zaznamenali dvojciferný rast. Priemerná cena nájomného v nových bytoch a rodinných domoch sa v porovnaní s rokom 2022 zvýšila o viac ako 10 %.


Najnovšie štatistiky hodnotiace priebežný vývoj cien nájomného vo Veľkej Británii potvrdili dlhodobý trend zdražovania. Aprílový medziročný rast priemernej ceny nájomného dosiahol jeden z najvyšších výsledkov za posledné mesiace. Podľa údajov realitnej spoločnosti Zoopla sa vyšplhal na 10,4 %.

Ilustračné foto, Zdroj: pixabay.com


Priemerná cena nájomného rastie rýchlejšie ako platy


Pretrvávajúci rast cien vplýva aj na celkovú mieru dostupnosti nájomného bývania. Tá klesá aj z dôvodu, že ceny nájomného rastú už 2 roky rýchlejšie ako platy. V niektorých mesiacoch dosiahol rozdiel až niekoľko percent v prospech cien nájomného. Nájomcovia musia míňať na bývanie stále väčšiu časť príjmu. Podľa čísel spoločnosti Zoopla v apríli tohto roka vynaložili na nájomné priemerne 28 % z hrubej mzdy, čo je najviac za posledných 10 rokov.

 

Londýnčania míňajú na nájomné 40 % z hrubej mzdy

 

Celkový britský priemer dvíhajú najväčšie mestá v Spojenom kráľovstve. Na čele rebríčka je stále Londýn, ktorého obyvatelia minú na zaplatenie nájomného priemerne až 40 % z hrubej mzdy. Tento podiel zvyšuje aj dvojciferný rast priemernej ceny nájomného, ktorá medziročne vzrástla o viac ako 13 %. Vyšší medziročný rast zaznamenal iba škótsky Edinburgh, kde sa ceny nájomného takisto zvýšili priemerne o viac ako 13 %.

Ilustračné foto, Zdroj: pixabay.com


Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: pixabay.com