Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Predaj nových bytov v Brne vlani dosiahol 4-ročné maximum

Napísal Róbert Bosák, 19.01.2021

Na verejnosť sa už dostávajú prvé štatistiky hodnotiace vývoj na českom a slovenskom realitnom trhu za uplynulý rok. Minulý týždeň boli okrem iného zverejnené čísla, ktoré sa zamerali na predaj nových bytov v Brne.

 

Bytový trh v Brne vykazoval dobré výsledky takmer počas celého uplynulého roka. Čakanie na celoročné štatistiky sa tak nieslo v duchu mierneho optimizmu a predpovedí naladených na dosiahnutie plusových čísel. Nedávnym zverejnením štatistík sa predpovede nakoniec naplnili až nad rámec očakávaní. Počet predaných nových bytov totiž zaznamenal 4-ročné maximum.

 

Predala sa takmer tisícka nových bytov

 

K dosiahnutiu najvyššieho výsledku za 4 roky stačilo developerom predať 951 nových bytov. Predaj na miestnom trhu s novostavbami sa tak medziročne zvýšil zhruba o tretinu. Kupujúci za tieto byty zaplatili dokopy až 4,4 mld. Kč, čo je takisto jeden z najlepších výsledkov, aké boli v posledných rokoch zaznamenané. 

 

Cena za m² dosiahla viac ako 81 000 Kč

 

Predaj na trhu s novostavbami sa zvýšil napriek viacerým faktorom, ktoré mohli jeho nárast výrazne spomaliť. Tým hlavným bol ďalší nárast cien, pod ktorý sa podpísala nedostatočná ponuka nových bytov. Na priemernej cene za m² sa to odrazilo približne 10 % medziročným nárastom. Kupujúci tak v roku 2020 zaplatili za m² nového bytu v Brne priemerne už 81 300 Kč.

 

Málo voľných bytov môže byť rozhodujúcim faktorom pri ďalšom zvyšovaní cien aj v roku 2021. V ponuke je aktuálne len niečo nad 500 novostavieb, čo ani zďaleka nestíha uspokojiť dopyt. V hre je ale zopár projektov, ktoré by mohli ponuku trochu rozšíriť. Väčší nárast počtu nových bytov sa však očakáva až v rokoch 2022-2023.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.ctk.cz

Zdroj foto: www.archdesign.cz