Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Pražská vodohospodářská společnost nainštaluje na 9 budov fotovoltické panely

Napísal Róbert Bosák, 17.10.2023

Česká metropola pokračuje v inštalácii fotovoltických panelov na strechách budov v jej vlastníctve. V priebehu tohto a budúceho roka prebehne inštalácia úsporných zariadení na 9 budovách patriacich mestskej vodohospodárskej spoločnosti v Prahe.


Pražská vodohospodářská společnost (PVS) spravuje viacero objektov, na ktoré majú byť postupne nainštalované fotovoltické panely. Spoločnosť prevádzkovaná pod taktovkou mesta Praha v súčasnosti pracuje na príprave a realizácii projektu, ktorého výsledkom bude montáž fotovoltiky na 9 objektov. Úsporné zariadenia pribudnú do konca tohto a v priebehu budúceho roka na strechách vodojemov a čističiek odpadových vôd v rôznych pražských lokalitách.

Praha, Zdroj: pixabay.com


9 pražských vodojemov a čističiek odpadových vôd:


- vodojem Řepy
- vodojem Lhotka
- vodojem Laurová
- vodojem Kopanina
- vodojem Uhříněves
- čerpacia stanica a vodojem Vypich
- čerpacia stanica a vodojem Strážovská
- čistička odpadových vôd Klánovice
- čistička odpadových vôd Miškovice


Panely vyrobia vyše 1400 MWh elektriny za rok


Nové fotovoltické panely nainštalované na 9 pražských vodojemoch a čističkách odpadových vôd zvýšia celkový objem elektriny produkovanej solárnymi zariadeniami v Prahe o viac ako 1400 MWh. Ročná produkcia fotovoltických systémov na uvedených objektoch má dosiahnuť 1470 MWh. Minimálne 80 % generovanej elektriny sa má využívať priamo na miestach, kde sa fotovoltické systémy nainštalujú.


Investícia vo výške viac ako 50 mil. Kč bez DPH


Nákup fotovoltických zariadení a ich následná montáž na vodohospodárske objekty bude stáť viac ako 50 mil. Kč. PVS avizovala, že celá realizácia projektu si vyžiada investíciu vo výške zhruba 52,2 mil. Kč bez DPH. Časť z tejto sumy pokryjú financie získané formou dotácie zo Státního fondu životního prostředí. Fond vyčlenil na účel inštalácie fovoltických zariadení na 9 pražských vodohospodárskych objektov sumu 15,2 mil. Kč.


Text: Róbert Bosák
Zdroj foto: pixabay.com