Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Poľskí architekti milujú aj mrakodrapy

Napísal Róbert Bosák, 11.11.2015

Poľské stavebníctvo je svojim spôsobom výnimočné a odráža sa to na výsledkoch, ktoré nám ukazujú zrealizované budovy. Medzi nimi sa ocitlo aj zopár mrakodrapov, ktoré sa stali dominantou miestnej architektúry a dnes ich v krajine nájdeme hneď niekoľko.    

Zdroj: www.outsourcingportal.pl


Charakter poľskej architektúry sa od ostatných krajín V4 dosť odlišuje, čo spôsobuje viacero faktorov naraz. Niektoré nehnuteľnosti sú budované v nezvyčajnom štýle a hlavne typológia budov na stredoeurópske pomery pomerne dosť vyniká. Osobitnú kapitolu tvoria mrakodrapy, ktoré sú pre poľské architektonické tímy stále príťažlivejšie. Je to práve Varšava ako centrum diania, kde pribúda výškových budov podstatne viac ako v Prahe, Budapešti alebo Bratislave a v slávnej metropole našich severných susedov ich nájdeme čoraz viac. 

Zdroj: www.outsourcingportal.pl


Warsaw Trade Tower

 

Tí, ktorí navštívili Varšavu, si museli všimnúť aj 43-poschodový kancelársky gigant. Jeho celková výška dosahuje 208 metrov len vďaka anténe, no aj bez nej by siahal do výšky 184 metrov. Súčasťou objektu je aj najrýchlejší európsky výťah, ktorý sa pohybuje rýchlosťou 7m/s.

Zdroj: www.gdziebylec.pl


Zlota 44

 

Svetoznámy architekt Daniel Libeskind sa pohral s dizajnovým konceptom mrakodrapu pomenovaného podľa adresy sídla a výsledok stojí za to. Zlota 44 je dnes prestížnou poľskou budovou, ktorá po 7 ročnej realizácií ukončenej minulého roku siaha do výšky 192 metrov a s 52 poschodiami je v prvej trojke najvyšších budov krajiny.

Zdroj: www.rido-poznan.eu

 

InterContinental Varšava

 

K ďalším výškovým lídrom v Poľsku patrí hotel InterContinental Varšava, ktorý víta svojich návštevníkov od roku 2004. Jedna z najvyšších poľských budov je typickým veľkomestským mrakodrapom, ktorý spája prvky modernej architektúry a vzbudzuje tak pozornosť všetkých priaznivcov výškových objektov.

Zdroj: polsko.tripzone.cz

 

Rondo 1

 

K najoriginálnejším poľským vežiam musíme zaradiť aj kancelársky skvost Rondo 1, ktorý zdobí varšavské centrum už 9 rokov. 40-poschodový mrakodrap dosahuje výšku 159 metrov a stal sa tak súčasťou zoznamu najvyšších poľských veží. Zaujímavosťou objektu je inštalácia 30 výťahov, ktoré umožňujú užívateľom efektívny presun priestormi budovy.  

Zdroj: warszawa78.blox.pl

 

Palác kultúry a vedy

 

Je zaujímavé, že najvyššou poľskou budovou je stavba z roku 1955. Palác kultúry a vedy postavili ako ozdobu socialistickej Varšavy a tento 42-poschodový objekt s celkovou výškou 231 metrov je dodnes najvyšším v krajine. V budove nájdeme až 3000 miestností, v ktorých sídlia múzeá a vedecké ústavy, pričom súčasťou je aj vyhliadková terasa na 30.poschodí.

Zdroj: www.termalni-lazne.info

 

Poľsko je hneď po Nemecku najsilnejšou krajinou v oblasti výstavby mrakodrapov v regióne strednej Európy a medzi krajinami V4 nemá konkurenciu. Vzhľadom na tempo pribúdajúcich projektov tohto typu sa ani nedá očakávať, aby ho niektorý zo štátov v najbližšom desaťročí predbehol, takže svoju pozíciu na mape architektúry si bude držať naďalej. Aj keď spomínané varšavské veže nezbierajú výškové prvenstvá, ako ukážka štýlovej architektúry súčasnej doby stoja určite za osobnú prehliadku.

 

Text : Róbert Bosák

Foto : outsourcingportal.pl, gdziebylec.pl, rido-poznan.eu, polsko.tripzone.cz, warszawa78.blox.pl, termalni-lazne.info