Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Pokrok v architektúre nezastaví ani arktická zima

Napísal Róbert Bosák, 27.01.2017

Každodenné mrazy, sneh na chodníkoch, poľadovica na vozovkách. Tohtoročná zima sa nebojí prejaviť vo svojej plnej paráde. Čo ale majú povedať na Antarktíde, kde musia tvrdé klimatické podmienky nielen trpieť, ale prispôsobovať im aj výstavbu budov?

 

Antarktídu si mnohí predstavujú ako snehom zahalenú krajinu bez zjavných zásahov človeka. Táto predstava je síce blízko pravdy, no napriek neľútostným podmienkam tu vidieť známky bežného života. K tomu patrí aj výstavba niekoľkých objektov, ktoré postavili pre potreby tej hŕstky ľudí zdržiavajúcich sa v náruči treskúcej zimy. A treba uznať, že sa jedná o moderné vedecké stanice a základne, ktoré môžeme považovať za pokrokové architektonické diela.

 

Omond House – Úplne prvou budovou postavenou na Antarktíde je Omond House, ktorá vznikla ešte v roku 1903. Kamenný objekt postavený škótskou expedíciou prežil dodnes, akurát namiesto Škótov ho spravuje argentínska vláda.

Zdroj: antarctic-circle.org


Halley – Kým po výstavbe Omond House stavali len drevené prístrešky, realizáciou britskej stanice Halley sa všetko zmenilo. Tú postavili v roku 1956, no podobne ako ostatné stanice, nezvládala návaly snehu. V súčasnosti Briti obývajú jej štvrtú verziu, ktorá je úplne o inom, a dokonca ide o prvú mobilnú základňu na Antarktíde.

Zdroj: zdnet.com


McMurdo – Najväčšiu antarktickú základňu majú Američania, ktorí sa nasťahovali do areálu McMurdo. Keďže ide o viacero objektov schopných ubytovať vyše 1200 ľudí, areál môžeme považovať skôr za malú dedinku ako obyčajnú základňu.

Zdroj: youtube.com

 

Comandante Ferraz – Brazílske expedície nebojujú len so zimou. Aby toho nebolo málo, v roku 2012 im ich stanica kompletne vyhorela. Aktuálne sa však stavia nový a kvalitnejší objekt za 100 000 dolárov, ktorý má vedcom naplno slúžiť už od budúceho roka.

Zdroj: e-architect.co.uk

 

Bháratí – V roku 2013 tu svoju vedeckú základňu otvorila aj India. K jej pútavému dizajnu nebolo potrebné nič špeciálne a autori to zvládli aj vďaka 134 prefabrikovaným kontajnerom vztýčených na oceľových blokoch.

Zdroj: salzglitter-flachstahl.de

 

Čang Po-ko – Rok po otvorení indickej základne sa na biely kontinent nasťahovali desiatky vedcov z Južnej Kórei. Tí sa ubytovali na stanici Čang Po-ko, ktorá je svojim trojkrídlym prevedením ďalším prototypom modernej antarktickej architektúry.

Zdroj: e-architect.co.uk

 

Skromné drevené chatky či mini domčeky slúžiace pre vedcov pracujúcich uprostred bieleho kontinentu sú minulosťou. Aktuálne je v móde realizácia moderných objektov, ktoré ponúkajú komfortné podmienky pre život v zasnežených končinách a zároveň vyniknú ako inšpiratívne diela posúvajúce úroveň architektúry vpred. To, čo sme vám predstavili nie je všetko a ľadový kontinent ponúka podobných objektov ešte viac.

 

Text : Róbert Bosák

Foto : asb-portal.cz, antarctic-circle.org, zdnet.com, youtube.com, e-architect.co.uk