Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Pokles stavebnej produkcie pokračuje

Napísal Róbert Bosák, 13.07.2016

Obdobie s rekordne rastúcou stavebnou produkciou na Slovensku je minulosťou, aspoň na nejaký čas. Najnovšie štatistiky poukazujúce na jej vývoj totiž prinášajú informácie o poklese, čo nie je v posledných mesiacoch po prvýkrát.

 

Mnohí z nás si pamätajú na vynikajúce správy o stúpajúcej stavebnej produkcii, ktoré nám počas minulého roka urobili viackrát poriadnu radosť. Slovenské stavebníctvo sa dokonca začalo šplhať v rebríčkoch krajín s najrýchlejšie rastúcou stavebnou produkciou na vrchol a potvrdzovalo svoj obrovský potenciál. Toto skvelé obdobie je však za nami a minimálne na nejaký čas nebudeme o rekordoch v stavebníctve hovoriť tak často.

 

Stavebníctvo ťahá za kratší koniec

 

Ešte donedávna nám Štatistický úrad SR zverejňovaním výsledkov o vývoji našej stavebnej produkcie prinášal senzačné prekvapenia. Karta sa však obrátila a v súčasnosti sa pozeráme na klesajúce čísla, ktoré v porovnaní s predošlými obdobiami jasne poukazujú na aktuálne slabšie obdobie. Tento dojem však skresľujú super čísla z minulého roka, ktoré dvihli latku príliš vysoko a teraz vyzerá aj malý pokles ako veľký prepad.

 

Medziročný aj medzimesačný pokles

 

Posledné štatistiky ŠÚ SR prinášajú informácie za mesiac máj, ktorý bol ďalším mesiacom so slabšou stavebnou produkciou v rade. To sa opakuje už po niekoľkýkrát a po slabšom apríli prišla opäť medzimesačná strata, tentoraz o 2%. Hrozivejšie však vyzerá prepad v celkovom medziročnom porovnaní, pri ktorom ide o mínus 10,4%, čo by už mohlo byť pre stavbárov a ich ciele varovaním.

 

Produkcia dosiahla takmer 400 mil. €

 

Ak si odmyslíme štatistiky vypovedajúce o poklese v medziročnom aj v medzimesačnom porovnaní a budeme sa sústrediť len na údaj celkového objemu produkcie, môžeme hovoriť o spokojnosti. Ten sa totiž vyšplhal na takmer 400 mil. €, konkrétne sa jedná o čiastku 394,9 mil. €. To však nie je všetko, pretože táto suma vypovedá len o tuzemskej produkcii. Tú ešte dopĺňa práca našich firiem na zákazkách v zahraničí, ktorej bolo viac ako v apríli a takisto aj v máji minulého roka.

 

Vydržať vo vysokom tempe rastu sa nedá večne, obzvlášť ak ide o malé stavebné sektory, ako v prípade toho slovenského. Napriek tomu netreba vešať hlavu, pretože každé slabšie obdobie sa môže kedykoľvek skončiť a príde ďalšia expanzia. Stavebníctvo je najsilnejším segmentom domácej ekonomiky, takže záujem o jeho rozvoj a zvyšovanie stavebnej produkcie je vysoký medzi stavbármi, podnikateľmi, developermi aj politikmi, čo by mohlo podporiť snahu dostať ho do nedávnych skvelých čísel.

 

Text : Róbert Bosák

Zdroje : Štatistický úrad SR

Foto : flickr.com