Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Podiel elektriny z OZE sa v 1. polroku v Nemecku zvýšil na viac ako 50 %

Napísal Róbert Bosák, 21.08.2023

Nemci kráčajú za splnením cieľa. V snahe vyrábať do roku 2030 najmenej 80 % zelenej elektriny z obnoviteľných zdrojov energie postupne zvyšujú jej podiel. V 1. polroku 2023 dosahoval už viac ako 50 %.

 

Podľa údajov zverejnených Centrom pre výskum solárnej energie a vodíka a Spolkového zväzu energetického a vodohospodárskeho priemyslu sa podiel elektriny z obnoviteľných zdrojov energie v 1. polroku 2023 opäť o niečo zvýšil. Priebežný medziročný rast dosiahol 3 %. Vďaka uvedenému rastu prekročil 50 % hranicu a s výsledkom 52 % získal vyšší podiel ako elektrina z fosílnych palív.

 

42 % zelenej elektriny vyrobili veterné turbíny na súši 

 

Nemci vyrábajú zelenú elektrinu z viacerých zdrojov. Najväčším z nich je dlhodobo veterná energia, ktorú produkujú veterné turbíny nainštalované na súši aj vo vodách Severného mora. Porovnateľne viac elektriny produkujú pevninské veterné elektrárne. Podľa zverejnených dát za 1. polrok 2023 vyrobili 42 % z celkového množstva elektriny z OZE.

Zdroj: pixabay.com

 

Solárne elektrárne s viac ako štvrtinovým podielom

 

Druhým najväčším zdrojom energie z OZE sú solárne elektrárne. Spolu s veternými turbínami vyrobili vyše dve tretiny z celkového množstva zelenej elektriny vyprodukovanej v Nemecku počas prvých 6 mesiacov roka. Na solárne elektrárne pripadol viac ako 25 % podiel a solárnu energiu zaradil v najnovšom rebríčku najviac využívaných obnoviteľných zdrojov energie na 2. priečku. Zvyšnú necelú tretinu zelenej elektriny vyrobili veterné turbíny inštalované v mori, vodné elektrárne a zariadenia na biomasu.

Zdroj: pixabay.com

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: zsw-bw.de, bdew.de

Zdroj foto: pixabay.com