Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Podiel elektriny z obnoviteľných zdrojov energie v Španielsku dosiahol nový rekord

Napísal Róbert Bosák, 27.02.2024

Španielsko sa nevzdáva ambície stať sa jedným z lídrov v oblasti zelenej energetiky. Do konca dekády chce vyrábať 74 % elektriny z obnoviteľných zdrojov energie. K splneniu tohto cieľa sa priblížilo zvýšením podielu elektriny z OZE na rekordnú úroveň.


Španielsku pomáhajú pri plnení energetických cieľov dobré klimatické podmienky. Dostatok vetra a slnečných dní podporuje produkciu čistej elektriny. Vo viacerých lokalitách pribúdajú nové solárne aj veterné elektrárne, ktoré rýchlo zvyšujú podiel elektriny z OZE. Minulý rok sa vyšplhal na nové maximum. Prvýkrát v histórii prekonal hranicu 50 %.

Zdroj: pixabay.com


Podiel elektriny z OZE vzrástol o viac ako 8 %


Španielsko patrí medzi lídrov v rebríčku krajín s najvyšším podielom elektriny z OZE už pár rokov. V roku 2022 pochádzalo z obnoviteľných zdrojov energie 42,2 % z celkového objemu elektriny vyrobenej v krajine. Minulý rok sa tento podiel zvýšil o 8,2 %. Podľa čísel národnej energetickej spoločnosti Red Eléctrica de Espaňa (REE) sa celková ročná produkcia zvýšila na necelých 135 000 GWh. Z celkového množstva vyrobenej elektriny tvorila 50,4 %.


Najviac vyťažený obnoviteľný zdroj bol vietor


Väčšina zelenej elektriny bola aj minulý rok vyrobená z veternej energie. Vietor bol najviac vyťažený obnoviteľný zdroj druhý rok za sebou. Od januára do decembra minulého roka sa z neho vyrobilo 63 000 GWh. Veterná energia pokryla 23,3 % z celkovej ročnej produkcie. Po 7 % medziročnom poklese podielu elektriny z plynu na 17,2 % sa stala celkovo najviac vyťaženým zdrojom.


Solárne elektrárne vlani vyrobili 14 % elektriny


Po prepade elektriny z plynu na 17,2 % si vyše pätinový podiel udržali iba 2 zdroje. Okrem veternej energie dosiahla viac ako 20 % podiel elektrina vyrobená z jadra. Z celkovej ročnej produkcie tvorila 20,3 %. O viac ako 6 % za ňou zaostala solárna energia. Solárne elektrárne vlani vyrobili 37 000 GWh, čo stačilo na dosiahnutie 14 % podielu. Zvyšné obnoviteľné zdroje sa na celkovej ročnej produkcii podieľali menej ako 10 %.

Zdroj: pixabay.com


Text: Róbert Bosák
Zdroj: Red Eléctrica de Espaňa – ree.es, TASR – teraz.sk
Zdroj foto: pixabay.com