Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Ploty z veterných turbín vhodné do miest

Napísal Róbert Bosák, 17.04.2024

Výroba veterných turbín napreduje. Na stôl prichádzajú návrhy nových typov zariadení, ktoré majú zefektívniť produkciu zelenej energie. Dizajnér Joe Doucet ju chce dostať priamo do miest. Výrobu elektriny pri cestách a budovách majú zabezpečiť "veterné ploty".


Efektívnejšia výroba elektriny


Joe Doucet navrhol "veterný plot" Airiva ako špecifický modulárny systém zložený z niekoľkých veterných turbín nového typu, ktoré sú zoradené v jednej línii imitujúcej tvar oplotenia. Jeho nápad vzišiel zo snahy výrobcov zelenej elektriny dostať veterné elektrárne bližšie do miest. Ich montáž v uliciach a pri cestách by viedla k úspore nákladov pri inštalácii aj prevádzke turbín. Blízkosť veterných elektrární má zároveň znížiť intenzitu výpadkov v sieti pri distribúcii elektriny.

Zdroj: airiva.com


Dizajn do mestského prostredia


Na umiestnenie veterných turbín priamo do mesta je potrebné zariadenie, ktoré zapadne medzi mestskú zástavbu. Autor musel prísť s inovatívnym dizajnom, ktorý sa opiera o iný tvar aj rozmery ako v prípade klasických turbín. Predstavený prototyp pozostáva z 2-metrovej otáčavej lopatky, ktorej tvar sa nepodobá vrtuli, ale špirále. Použitý dizajn podporuje rýchlosť a plynulosť pohybu špirály umiestnenej v špeciálnom štvorcovom module, ktorý slúži ako priehľadná stena. Do jedného modulu je možné umiestniť 4 turbíny. Jednotlivé moduly sa môžu na seba napájať a vytvárať líniový "veterný plot" ľubovoľnej dĺžky.

Zdroj: airiva.com


Doplnok budov, ciest a kampusov


Dizajn pozostávajúci z nízkych špirál umiestnených do priehľadných stenových modulov umožňuje turbíny Airiva integrovať do mestského prostredia. Autor o nich hovorí ako o externom doplnku, ktorý sa dá umiestniť okolo budov, na okraje ciest alebo do záhrad v kampusoch. Na inštaláciu sú vhodné aj strechy väčších verejných, resp. kancelárskych budov. Slúžiť však budú skôr ako doplnkový energetický zdroj, nakoľko výkon tohto zariadenia je v porovnaní s klasickými veternými turbínami príliš nízky. Jeden modul so 4 turbínami vyrobí zhruba 1100 kWh elektriny ročne. Na pokrytie celej spotreby niekoľkoizbového rodinného domu bude potrebná inštalácia 10-15 modulov, ktoré môžu ako ďalší zdroj energie doplniť fotovoltické panely.

Zdroj: airiva.com


Prvé veterné turbíny Airiva ako komerčné produkty by sa mohli dostať do miest v priebehu roka 2025. Výrobca plánuje do konca tohto roka ukončiť všetky testy prototypu v plnom rozsahu. Následne chce začať vybavovať pilotné zákaznícke objednávky a distribuovať prvé zariadenia odberateľom.


Text: Róbert Bosák
Zdroj foto: airiva.com