Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Plocha ekologicky obrábanej poľnohospodárskej pôdy v EÚ sa zväčšila na viac ako 15 mil. hektárov

Napísal Róbert Bosák, 20.07.2023

Eurostat po mesiacoch zbierania údajov a práce s dátami zosumarizoval nové štatistiky monitorujúce veľkosť plochy využívanej na ekologickú poľnohospodársku výrobu v EÚ. Zverejnené čísla potvrdzujú zväčšenie tejto plochy na viac ako 15 mil. hektárov.

Zdroj: pixabay.com

 

Medziročný nárast o 1,2 mil. hektárov

 

Podľa údajov za rok 2021, ktoré analytici z Eurostatu zverejnili v júni tohto roka, sa celková výmera plochy využívanej na ekologickú poľnohospodársku výrobu v štátoch EÚ medziročne zväčšila na 15,9 mil. hektárov. V roku 2020 dosahovala veľkosť tejto plochy okolo 14,7 mil. hektárov. Vďaka medziročnému nárastu o 1,2 mil. hektárov sa v tomto ukazovateli prvýkrát v histórii objavil výsledok nad 15 mil. hektárov.

 

9,9 % z celej poľnohospodárskej plochy

 

Zväčšenie veľkosti ekologicky obrábanej pôdy o viac ako 1 mil. hektárov viedlo aj k nárastu podielu tejto pôdy z celkovej plochy všetkej poľnohospodárskej pôdy v EÚ. Plocha, na ktorej sa poľnohospodárske produkty vyrábali ekologickým spôsobom, v roku 2021 zaberala už 9,9 % z celkovej rozlohy poľnohospodárskej pôdy v EÚ. 

 

Najväčší podiel „eko“ pôdy má Rakúsko

 

Celkový priemerný podiel ekologicky obrábanej pôdy v EÚ zvyšujú viaceré členské štáty, kde tento podiel dosahuje dvojciferné percentuálne hodnoty. Lídrom v rebríčku krajín s najvyšším podielom ekologickej pôdy je Rakúsko, kde sa v uvedenom období hospodárilo ekologickým spôsobom na 26 % územia celkovej poľnohospodárskej plochy. 2. priečku obsadilo Estónsko23 % podielom. Vedúcu trojku dopĺňa Švédsko, kde ekologicky obrábaná pôda v roku 2021 zaberala pätinu švédskej poľnohospodárskej plochy.

Zdroj: pixabay.com

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: Eurostat – ec.europa.eu

Zdroj foto: pixabay.com