Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Pixelové fasády, ktoré môžu zmeniť tvár našich budov

Napísal Róbert Bosák, 12.07.2016

Súčasní architekti sa radi hrajú s novými dizajnérskymi prvkami, čoho výsledkom je príchod rôznych inovatívnych trendov vo výstavbe. Medzi tie najfascinujúcejšie patria aj novinky z oblasti fasád, ktoré dávajú moderným budovám úplne novú tvár.

 

Dizajn každej jednej nehnuteľnosti sa začína práve fasádou, takže jej konkrétny charakter a kvalitatívne prevedenie ovplyvní eleganciu, komfort a životnosť danej stavby. Vedia to aj architekti experimentujúci s inovatívnymi pixelovými fasádami, ktoré sú v stavebníctve stále považované za futuristickú novinku. Budov s takouto netradičnou, no o to viac príťažlivou fasádou pribúda, takže čoskoro sa to zmení a pixely už nebudú bežnou súčasťou len v oblasti digitálnych technológií, ale aj v stavebníctve.  

 

Návrhárska hra so štvorcami

 

Pokiaľ natrafíte na budovu, ktorej fasáda je prevedená v pixelovom štýle, potom ste sa dostali do kontaktu s objektom sprevádzaným prepracovaným umeleckým návrhom. Vytvoriť vzhľad takejto fasády je na rozdiel od bežných fasád trochu komplikovanejšie a vyžaduje celkom iný prístup. Dôvod spočíva hlavne v efektívnom rozmiestnení štvorcových otvorov (pri návrhoch sa začína experimentovať aj s inými geometrickými útvarmi), ktoré sú síce rozmiestnené dosť nepravidelne, no v konečnom dôsledku musia vytvárať symetrický a premyslený celok.

Zdroj: www.uco.no

 

Nejde len o dizajn, význam pixelov je aj praktický

 

Detailný prístup pri rozmiestnení týchto štvorcov nemá vzbudiť úžas len po estetickej stránke. V hre je takisto praktický úžitok, ktorý má za úlohu priniesť budove čo najlepšie klimatické a svetelné podmienky. Práve preto stojí za ich umiestnením toľko práce a výpočtov, aj keď na prvý pohľad sa môže zdať, že ide len o ľubovoľné „rozhádzanie“ okien po priestore. To určite nie, pretože sila pixelových fasád spočíva práve v tomto skrytom význame, ktorým je vyšší komfort a lepšia hospodárnosť nehnuteľnosti.

Zdroj: www.tu.no

 

Dva inšpiratívne príklady budov s pixelovou fasádou

 

Budova firmy Statoil ASA (Nórsko) – Za prvú slávnu budovu, ktorá je v Európe označovaná ako priekopník moderných pixelových fasád, môžeme označiť práve objekt v nórskom meste Fornebu. Jedna z najzaujímavejších budov sveta ukázala pravé umelecké stvárnenie súčasnej architektúry a energetický koncern Statoil ASA sa určite rád nasťahoval do tohto skvostu. 

Zdroj: www.dn.no

 

Biele steny (Cyprus) – Nie je to až tak dávno, čo sme si v súvislosti s najlepšou výškovou budovou Európy písali o projekte Biele steny z cyperskej Nikózie. Tvorcovia objektu využili práve pixelový fasádny systém, čo určite prispelo k oceneniu šikovnej inovatívnej budovy.

Zdroj: www.dn.no

 

O pixeloch využívaných pri návrhoch moderných fasád môžeme povedať, že otvárajú bránu do sveta inovácií v architektúre a stavebníctve. Táto dizajnérska technika môže dosť výrazne zmeniť tvár nehnuteľností a udať nový smer pri práci návrhárov. Prvé objekty zrealizované s prvkami tohto štýlu dokázali, že ide o progresívny krok podporujúci kvalitatívnu úroveň stavieb, čo by malo byť najlepšou motiváciou na pokračovanie v expanzii takýchto fasád. 

 

Text : Róbert Bosák

Foto : uco.no, tu.no, dn.no