Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Permakultúra ako súčasť bývania v praxi

Napísal Róbert Bosák, 22.12.2014

V súčasnosti chce mnoho ľudí skúsiť bývanie v trvalo udržateľnom prostredí, ktoré sa dokáže zároveň obnovovať. Jedným zo spôsobov ako sa k nemu dopracovať je aj permakultúra.

Zdroj: www.oazyzivota.cz


Permakultúra využívaná ako spôsob bývania je fenomén, ktorý k nám prichádza zo zahraničia. Jedná sa o inovatívny spôsob dizajnu, ktorý je využívaný pri tvorbe externých obytných častí. Najčastejšie sa s ním stretávame práve vo forme záhrad, kde sa tento inteligentný mechanizmus uplatňuje najviac.

Zdroj: www.ezofit.sk


Zmysel permakultúry


Samotný pojem permakultúra vyjadruje mechanizmus udržiavania a obnovy záhrady alebo inej externej časti navrhnutej podľa ekologických princípov, ktoré využívajú inteligentné riadenie vedúce k bezúdržbovej obnoviteľnosti. V praxi to znamená, že daná kultúra dokáže zabezpečiť požadovaný výsledok aj bez neustálej starostlivosti v klasickej forme údržby. Kultúra funguje sebestačne bez zásahov človeka, ktorého úlohou je naplánovať presný a detailný dizajn celého „ekosystému.“

Zdroj: www.ekolist.cz


Hlavné zásady permakultúry :


-         využívajú sa lokálne dostupné zdroje s ohľadom na životné prostredie

-         dôkladné naplánovanie dizajnu s dôrazom na inteligentný a tvorivý prístup

-         rešpektujú sa princípy etického a rozumného nakladania s prírodnými zdrojmi

-         odpad sa môže produkovať len ak je recyklovateľný

-         cieľom je priniesť maximálnu efektivitu s minimom úsilia

-         tvorba kultúry má mať priaznivý dopad na planétu, človeka aj príbytok

Zdroj: www.priestorprezivot.sk


Od kolísky až po celosvetový rozvoj


Základy tohto permakultúrneho mechanizmu vznikli v sedemdesiatych rokoch minulého storočia na farmách v Austrálií a Tasmánií. Zakladatelia Bill Mollison a David Holmgren  prišli so základmi tejto kultúry ako s alternatívou voči klasickým systémom hospodárenia v záhradách, na pozemkoch, na farmách alebo dokonca aj na balkónoch. Efektivita a skvelé výsledky nedali na zisk nových prívržencov dlho čakať a permakultúra sa ako výhodný produkčný „systém“ začala rozširovať po svete. Dnes je súčasťou množstva krajín a jej pôsobenie si pomaličky buduje renomé aj u nás.

Zdroj: www.priestorprezivot.sk


Ako je to na Slovensku?


Aj keď médiá vravia o permakultúre minimálne, jej pôsobenie sa značne rozšírilo aj u nás. Myšlienka ekologického bývania sa stretla s akceptáciou a jej zástancovia sa aktívne pustili do rozvoja tejto kultúry po celej krajine. Za úspech sa dajú považovať aj podujatia šíriace osvetu, veď jedno z nich sa organizovalo len nedávno. 14. decembra bol vo Vodárenskom múzeu v Bratislave 4.ročník festivalu Permakultúra v meste a takýchto akcií sa organizuje viac. Snáď aj to pomôže viac presadiť víziu zdravšieho a ekologickejšieho Slovenska.

Zdroj: www.permakulturacs.cz


Záhradné permakultúry sú všeobecne považované za efektívne produkčné mechanizmy pre vlastníkov pozemkov, záhrad, fariem alebo iných externých častí určených najmä na hospodárske účely. Osvedčili sa ako trvalo udržateľné a obnoviteľné, čím si získali rešpekt a mnoho ľudí ich využíva s cieľom zabezpečiť si úspešnú produkciu aj bez náročných pracovných postupov. Nápad zakladateľov sa osvedčil a my môžeme prispieť k ochrane prostredia práve jeho realizovaním v praxi. 


Text : Róbert Bosák

Foto : oazyzivota.cz, ezofit.sk, ekolist.cz, priestorprezivot.sk, permakulturacs.cz