Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Parížska bytová kríza alebo pár stoviek za prenájom bývania v pivnici

Napísal Róbert Bosák, 03.12.2017

Pretrvávajúce problémy s extrémne nízkou dostupnosťou bývania riešia v Paríži po svojom. Záujemcom o finančne dostupné bývanie priamo v centre mesta prenajímajú komory, pivnice či dokonca garáže.

 

Pre niekoho vynaliezavosť, pre iného arogantné využívanie situácie. Nech je to akokoľvek, prenajímanie malých stiesnených priestorov nebytového rázu za účelom bývania v parížskej metropole sa stáva trendom. O tejto problematike vedia svoje najmä chudobnejší, na ktorých sa bytová kríza prejavuje najviac, pretože z tej chcú mnohí majitelia vyťažiť maximum.

Zdroj: rellox.sk

 

Rastúce ceny bývania priškrtili dostupnosť bytov

 

Bytová kríza v Paríži je dôsledkom prehlbujúceho sa nepomeru medzi rastom platov a rastom cien bývania. To vyústilo k rekordne vysokým cenám predávaných aj prenajímaných bytov vo väčšine z miestnych okrskov. Cena štandardného bytu je okolo 8 000€ za m2, no o nič lepšie to nie je ani pri prenájmoch, kde väčšina majiteľov pýta za m2 od 22 do 25€, čo je pre značný počet Parížanov finančne nedostupnou možnosťou.

 

Život v neľudských podmienkach za pár stoviek

 

Drahé byty nahrávajú do kariet prenajímateľom, ktorí často riešia vysoký dopyt po lacnejšom bývaní prerábaním pivníc, komôr a garáží na „obytné“ priestory. V mnohých prípadoch však ide o priestory, ktoré nedodržiavajú štandard nastavený zákonmi. Nájomníci sa tak sťahujú do stiesnených miestností s výmerou pod štandardných 9m2, často bez vlastnej sprchy a toalety, za ktoré musia platiť nadpriemerné sumy vo výške do pár stoviek eur.  

 

Drahé prenájmy pivníc a garáží sú nelegálne

 

Život v týchto podmienkach je podľa spomínaného zákona o štandardnom bývaní sám o sebe problémom, nehovoriac o vysokých cenách za prenájom daných miestností. Prenajímatelia sa ich údajne neboja ponúkať aj za 300 až 400€, pričom vo väčšine prípadov je to vnímané ako nelegálna činnosť. Prostredníctvom nej sa zneužívajú najmä chudobní prisťahovalci, ktorí do Paríža prichádzajú za štúdiom a prácou.

Zdroj: idnes.cz   

Bytová kríza je podľa realitných odborníkov nafúknutá a hlavne nezvládnutá. V meste sú totiž tisícky voľných bytov, do ktorých by sa z viac ako 3-miliónového počtu ľudí žijúcich v týchto neštandardných podmienkach mohli presťahovať tisícky rodín. Napriek tomu sa situácia rieši pomaly a dopláca na ňu mnoho obyvateľov, ktorí si svoj parížsky sen „užívajú“ v pivniciach alebo garážach za nekresťanské peniaze.

 

Text : Róbert Bosák

Foto : turancar.sk, rellox.sk, bydleni.idnes.cz