Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Orientačný odhad hodnoty bytu umožní nová on-line kalkulačka

Napísal Róbert Bosák, 12.03.2016

Viaceré média prišli pred niekoľkými dňami s informáciou o vzniku on-line kalkulačky určenej na výpočet približnej ceny bytov. Táto novinka neunikla ani našej pozornosti, takže poďme sa spoločne pozrieť, o čo vlastne ide.

 

Je to pár dní, čo sa na verejnosť dostala nová on-line kalkulačka slúžiaca na účely zisťovania ceny bytu. Zámer iniciátorov spočíval vo vytvorení špeciálneho nástroja na odhad ceny, ktorý má majiteľom pomôcť k oboznámeniu sa s trhovou hodnotou ich nehnuteľnosti. Keďže tento spôsob výpočtu mal byť určený pre každého, kalkulačka k nám prichádza vo virtuálnej forme, vďaka čomu sa k nej dostaneme kedykoľvek a úplne jednoducho.

 

Novinka je už na internete

 

S nápadom vytvoriť on-line kalkulačku prišli zamestnanci Inštitútu finančnej politiky. Cieľom bolo zostaviť špeciálny virtuálny nástroj, pomocou ktorého si dokáže majiteľ bytu prepočítať, akú približnú hodnotu má jeho nehnuteľnosť. Kalkulačka je dostupná širokej verejnosti a pri snahe získať orientačné údaje o cene bytu ju môžete kedykoľvek vyskúšať na stránke Inštitútu finančnej politiky www.institutfinancnejpolitiky.sk/kalkulacky/nehnutelnosti/index.php.

 

Výslednú cenu berte len ako orientačnú

 

Aj keď vznik takejto kalkulačky je pre majiteľov bytov určite prínosom, jej využívanie nemá iba pozitíva. Sami predstavitelia IFP prízvukujú, že kalkulačka je určená len na orientačné účely a skôr ju môžeme považovať za pomôcku pri tvorbe odborných analýz. Spôsobené to je najmä obsahom jej databázy záznamov, ktorá vychádza z údajov platných pre roky 2011 až 2012. Inštitút však potvrdil, že postupne sa budú údaje aktualizovať a kalkulačka tak nakoniec môže slúžiť ako skutočný poradca pri výpočte ceny podľa lokality a aktuálneho vývoja v nej.

 

Kalkulačka nenahradí znalca

 

Pokiaľ by ste použitím on-line kalkulačky chceli nahradiť služby renomovaného znalca, pri stanovení ceny sa môžete poriadne zmýliť. Opäť prízvukujeme využitie tejto pomôcky len na orientačné účely, pretože odchýlka výslednej ceny od tej skutočnej môže byť rátaná v tisícoch eur. Potvrdilo to aj niekoľko testov, ktoré boli vykonané v Bratislave a rozdiely medzi reálnou a odhadovanou cenou z kalkulačky sa vyšplhali až do výšky 7000€. Kontaktovanie skúseného znalca bude teda naďalej najlepším riešením, ako získať relevantné informácie o cene objektu.

 

Uvidíme, kedy IFP pristúpi k nejakým aktualizáciám, ktoré by doplnili databázu o ďalšie a hlavne novšie záznamy. Zatiaľ sa dá kalkulačka využívať ako pomôcka pri orientačných odhadoch a realitní špecialisti ju zužitkujú pri tvorbe analýz. Bez ohľadu na staré údaje je táto novinka zaujímavým riešením a pri práci s realitami a ich oceňovaní môže byť prínosom.  

 

Text : Róbert Bosák

Foto : leaf.sk