Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Opustený chrám premenili na luxusnú rezidenciu

Napísal Róbert Bosák, 29.01.2016

O premene starých opustených kostolov na moderné bývanie sme písali už dávnejšie, no  dnes sa pozrieme na špeciálny prípad. Z jedného anglického chrámu totiž nespravili len obyčajný dom, ale rovno obytný komplex ponúkajúci luxusné mezonetové byty.

 

Architekti vo Veľkej Británií odvádzajú slušnú prácu, čoho dôkazom sú stovky unikátnych budov po celej krajine. Nechýba medzi nimi ani  bývalý kostol sv. Juraja, ktorý sa pred pár rokmi rekonštruoval a výsledkom je moderný obytný komplex. Nejde však o hocijaký objekt, pretože v jeho priestoroch sa zriadili luxusné mezonetové byty určené pre ľudí hľadajúcich nadštandardné mestské bývanie.

Zdroj: www.geograph.org.uk 

 

Príbeh slávneho kostola z Manchestru

 

Chátraniu niektorých anglických budov nezabránila ani ich krása a originálny architektonický rukopis. V prípade manchesterského chrámu sv. Juraja nepomohla ani sláva a príbeh veľkého kostola postaveného len v 19.storočí sa takmer skončil tragicky. Gotická stavba prestala slúžiť svojmu účelu a od roku 1974 ostala opustená. Po nejakom čase však prišiel nápad zmeniť ju na elegantný obytný dom a v záujme zachovania objektu s tým cirkev ako vlastník súhlasila a predala ho.

Zdroj: www.geograph.org.uk 

 

Investori pripravili nadštandardný projekt

 

Po odkúpení budovy sa investori čoskoro pustili do rekonštrukcie, ktorej cieľom bolo zmeniť priestory kostola na útulné byty. Vonkajšia časť zachovala svoju tvár, no v interiéri sa začalo s viacerými úpravami. Tie nakoniec zmenili charakter budovy natoľko, že tradičná sakrálna atmosféra sa transformovala na útulné prostredie typické pre domácnosti. Plán realizácie sa nakoniec podarilo zrealizovať a v súčasnosti tu nájdeme štýlové obytné priestory.

Zdroj: www.geograph.org.uk 

 

Interiér vhodný na zriadenie mezonetov 

 

Architekti rýchlo pochopili, že práve priestory kostola sú vhodné na zriadenie mezonetových bytov. Vysoký strop, unikátne klenby a vstavaná oceľová konštrukcia v centre objektu sa stali pilierom návrhu a vynikajúco pomohli pri tvorbe celkového dizajnu. V prospech komfortného bývania poslúžili aj vyššie položené chrámové okná, na úrovni ktorých sa vybudovali galérie určené na zriadenie spálne. Vrcholom projektu je byt s výmerou 235 m2 zrealizovaný priamo vo veži, pričom prístup k nemu je zabezpečený výťahom. Navyše, obyvateľom prináša krásny výhľad, pre ktorý sa majiteľom oplatilo priplatiť. 

Zdroj: www.geograph.org.uk 

 

Rezidencia v Manchestri je ďalším príkladom toho, že staré chátrajúce budovy si zaslúžia druhú šancu bez ohľadu na to, o aký typ budovy sa jedná. Šikovní architekti dokážu oživiť aj kostoly a vďaka dobre spracovanému konceptu premeniť ich chladnú atmosféru na útulné prostredie prinášajúce komfort. Aj tento prípad svedčí o tom, že architektúra nepozná hranice a ideálne riešenia nájde tam, kde sa to nečaká.

 

Text : Róbert Bosák

Foto : geograph.org.uk