Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Odvodňovací žľab ako užitočná pomôcka proti zrážkam

Napísal Róbert Bosák, 23.10.2014

Jesenné a zimné obdobie prináša vždy množstvo zrážok, takže zbavovanie sa prebytočnej zrážkovej vody bude v najbližšom období opäť patriť k dôležitým témam. Medzi efektívne riešenia takéhoto zbavovania sa nahromadenej zrážkovej vody patria aj odvodňovacie žľaby.  

Zdroj: www.ekodiel.sk


Úloha odvodňovacích žľabov je jednoznačná, odviesť prebytočnú vodu do kanalizácie alebo iných miest, ktoré sú určené na jej odtok. V podstate ide o bezpečné a ekologicky nezávadné nakladanie s povrchovou vodou okolo rôznych objektov a priľahlých pozemkov a keďže sa jedná o vhodný nástroj odvodnenia, nie je nič nezvyčajné, že ich nájdeme takmer na každom dvore alebo stavebnom areáli.

Zdroj: www.ekodiel.sk


Základom je správny výber  


Základom funkčného mechanizmu odvodnenia je výber toho správneho typu žľabu s následne správne vykonanou inštaláciou. Len takto docielite požadovaný efekt, ktorého výsledkom bude plnohodnotný odtok vody z pozemku, nie naopak. Vyberať si konkrétny typ treba presne podľa daného využitia, na základe čoho môžete najlepšie odhadnúť najvhodnejší tvar, dĺžku, výrobný materiál aj typ žľabu. Slovenský trh ponúka v súčasnosti dostatok druhov žľabov, takže nik nemôže povedať, že nevie nájsť vhodný model spĺňajúci svoj účel využitia.

Zdroj: www.betonserver.sk


Betónové žľaby – Betón je všeobecne považovaný za najkvalitnejší stavebný materiál a jeho pevnosť prinášajúca maximálnu odolnosť to len potvrdzuje. Pri kontakte s vodou nevzniká žiadny problém, dobre sa spolu znášajú, takže nehrozí žiadne poškodenie. Vydrží aj náročné klimatické podmienky a zničia ho iba prudké mechanické nárazy. Vzhľadom na záruku kvality a trvácnosti je tým najlepším riešením.

Zdroj: www.betonserver.sk


Plastové žľaby – Plastové žľaby sú celkom šikovným variantom, ktorý vie ponúknuť aj kvalitatívnu úroveň. Síce nie takú ako betón, ale voda im nevadí a dokážu odolať jej vplyvu. Väčšinou sa vyrábajú so schopnosťou udržať záťaž do 1,5 tony, čo nie je na plastový žľab vôbec málo. Sú ľahké, ich montáž je jednoduchá a okrem toho ponúkajú široký priestor na rôzne dizajnové variácie.

Zdroj: www.dcpraha.cz


Plechové alebo kovové žľaby – Plechové žľaby boli používané najmä v minulosti, no dnes ich nájdeme naozaj len sporadicky. Nahradili ich odolnejšie kovové modely, ktoré sú síce odolnejšie, no ťažko zabrániť opotrebovaniu a vzniku hrdze, nakoľko voda a kov nevychádzajú dobre. Existujú aj luxusnejšie nerezové prevedenia, no tie zas majú premrštené ceny.

Zdroj: www.technikzv.sk


Najčastejšie využitie žľabov


-         na dvoroch a záhradách

-         pri vjazdoch do externých garáží

-         na akýchkoľvek parkovacích plochách

-         na námestiach pred rôznymi budovami

-         na staveniskách a v skladových areáloch

-         ako súčasť pristávacích dráh na letisku

-         na zástavkách a staniciach verejnej dopravy


Žľaby so systémom filtrácie


Medzi moderné prvky skvalitňovania fungovania žľabov musíme zaradiť aj modely s prídavným filtračným substrátom. Podstata tohto systému je okamžité prečistenie dažďovej vody priamo na mieste odvodnenia pomocou špeciálneho substrátu určeného na tento účel. Tento substrát je vložený do žľabu a jeho zloženie uhličitanov čistí odtekajúcu vodu.


O unikátne riešenia v odvodňovacích systémoch nie je v súčasnosti núdza. S prelomovým nápadom prišli v jari tohto roku v Pražskom Múzeu vodárenstva. Zástupcovia firmy RONN Water Managment s.r.o. predstavili viacstupňový filtračný substrát, ktorý má čistiť vodu ešte výkonnejšie ako bolo v tunajších systémoch zvykom. Účinnosť odbúravania kovov a zachytávania olejov sa odhaduje na 99% pri 20 až 25-ročnej trvácnosti systému.

Zdroj: www.istavebnictvo.sk


Odvodňovacie žľaby sú v podstate nutnou súčasťou bývania a takisto sú skvelými pomocníkmi na rôznych verejných miestach. Ich využitie je naozaj bohaté, takže je len dobré že aj táto oblasť sa stále skvalitňuje a posúva dopredu. Kým odborníci pracujú na nových efektívnejších modeloch, Vy si zatiaľ udržiavajte v zdravom chode svoj žľab, ktorý bude mať v blížiacich sa mesiacoch pravdepodobne dosť práce. 


Text : Róbert Bosák

Foto : ekodiel.sk, betonserver.sk, dcpraha.cz, technikzv.sk, istavebnictvo.sk