Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Odklad splátok zavedený v rámci Lex Korona využilo vyše 140 000 ľudí

Napísal Róbert Bosák, 11.01.2021

Účinnosť lehoty, ktorá povoľovala mimoriadny odklad splátok bez zápisu do úverového registra zavedený v rámci Lex Korona, sa blíži ku koncu. S tým prichádzajú ďalšie nové štatistiky, ktoré odhaľujú, koľko ľudí takúto možnosť využilo a koľko domácností môže mať s opätovným nabehnutím na splácanie problémy.

Zdroj: www.pixabay.com 


Súbor niekoľkých opatrení, ktoré mali byť reakciou štátu na ekonomické dopady pandémie, vstúpili do platnosti ako Lex Korona v apríli predošlého roka. Jedným z týchto opatrení sa stala možnosť odkladu splátok úverov po dobu až 9 mesiacov. Tú okamžite využili tisícky klientov bánk splácajúcich úver, ktorí kvôli jarnému vypnutiu ekonomiky prišli o príjmy.

Zdroj: www.pixabay.com 


Splátky si odložilo vyše 140 000 ľudí

 

Najväčší dopyt po odklade splátok bez zápisu do registra bol v prvých dňoch po zavedení Lex Korona. Banky už po 2 týždňoch avizovali, že počet žiadostí dosiahol takmer 100 000. Až 80 % týchto žiadostí pripadlo na 2 najväčšie banky na slovenskom trhu. Vyšší dopyt po odklade sa držal aj v máji. V ďalších mesiacoch sa záujem oň strácal. Napriek tomu sa celkový počet žiadateľov vyšplhal na viac ako 140 000.

 

9-mesačné maximum využila väčšina

 

Väčšina z celkového počtu žiadateľov, ktorí siahli po mimoriadnom odklade splátok, nabehne na riadne splácanie už o pár dní, resp. týždňov. Približne trojštvrtinový podiel žiadateľov totiž využil maximálnu 9-mesačnú lehotu odkladu. Medzi týchto klientov sa však pridá aj niekoľko žiadateľov, ktorí síce uprednostnili kratšiu dobu odkladu, no keďže žiadosť predložili neskôr, lehota im takisto vyprší v priebehu januára až februára.

 

S mimoriadnym odkladom splátok sa už od jeho zavedenia spája aj otázka schopnosti splácať úver po opätovnom nabehnutí na splátkový kalendár. Banky však doposiaľ neavizovali väčšie problémy. Podľa posledných analýz NBS dosahuje podiel domácností, ktoré by mohli mať so splácaním po vypršaní lehoty odkladu problémy, menej ako 1 %.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: www.nbs.sk, www.tasr.sk

Zdroj foto: www.pixabay.com