Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Obojstranné solárne panely vyrobia o vyše 10 % viac elektriny

Napísal Róbert Bosák, 22.09.2023

Účinnosť solárnych panelov môže byť ešte vyššia. Viac elektriny dokážu generovať tzv. bifaciálne zariadenia. Podľa vedcov z univerzity v Chicagu sú v porovnaní s klasickými solárnymi panelmi účinnejšie o viac ako 10 %. 

 

Bifaciálny solárny systém nie je žiadnou novinkou. Technológia obojstranného príjmu energie bola použitá už v 70. rokoch v sovietskom kozmickom programe. Napriek vyššej účinnosti pri výrobe elektriny si dlhé roky nenašla komerčné uplatnenie. Záujem o jej bežné využívanie vo verejnom aj v súkromnom sektore vzrástol až s výrazným nárastom cien energií v posledných mesiacoch, kedy vedci a vývojári začali hľadať ďalšie úsporné riešenia.

Zdroj: agsolarsolutions.com

 

Energia zo slnka aj zeme

 

Podľa viacerých výskumov sa dajú náklady na energie znížiť práve využívaním bifaciálnych solárnych panelov. Jedná sa o obojstranné solárne zariadenia, ktoré dokážu prijímať energiu z obidvoch strán panela. Horná strana absorbuje energiu priamo zo slnka rovnakým spôsobom ako bežný solárny panel. Ďalším zdrojom solárnej energie je rozptýlené slnečné svetlo, ktoré sa odráža z povrchu zeme k vnútornej strane zariadenia. Tá prijme toto svetlo a premení ho na elektrinu, ktorá sa následne dodá do firiem alebo domácností.

Zdroj: Dennis Schroeder/NREL

 

O 11-23 % viac elektriny

 

Obojstranná technológia umožní generovať viac elektriny ako v prípade klasických solárnych panelov. Z výskumov vyplýva, že účinnosť bifaciálnych zariadení je vyššia o 11-23 %. Miera efektivity závisí od polohy a svetelných podmienok danej lokality. Za vyššiu účinnosť je však potrebné zaplatiť viac. Cena je v porovnaní s jednostrannými panelmi vyššia priemerne o 0,10 až 0,20 USD za 1 W. Nevýhodou sú aj obmedzenia pri inštalácii. Bifaciálne panely disponujú vyššou účinnosťou len na zemi. Na streche prijímajú energiu iba hornou stranou, čo znižuje ich efektivitu.

Zdroj: bytepanel.blogspot.com

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: agsolarsolutions.com, Dennis Schroeder/NREL, bytepanel.blogspot.com