Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Obnovené budovy v bratislavskom kraji našli víťazov

Napísal Róbert Bosák, 17.12.2014

Oceňovanie slovenských architektonických diel je dobrým signálom pre napredovanie tunajšej architektúry. Za sebou máme ďalšiu z kvalitných súťaží, ktorej výsledky môžu byť bohatým zdrojom inšpirácie a motivácie.


Len nedávno prebehlo udeľovanie cien na ďalšej súťaži spojenej s architektúrou. Išlo o lokálnu „akciu,“ ktorej cieľom bolo nájsť najkrajšie obnovené budovy v celom bratislavskom kraji. Podujatie organizovalo občianske združenie Academia Istropolitana Nova a hlavným cieľom bolo vyjadriť podporu ľuďom starajúcim sa o obnovu tradičných budov v danom kraji.

Zdroj: www.ozartur.sk


6 víťazných obnovených budov :


Rodinný dom vo Svätom Jure – Dom zo 17.storočia v obci Svätý Jur je víťazným dielom, ktoré získalo aj „Cenu verejnosti.“ Súčasťou renovácie bol vznik novej obytnej časti so zastrešením a takisto pribudla nová vínna pivnica. Zámer sa však zrealizoval bez obnovy záhradnej časti, nakoľko by to bol zásah do statiky susedného domu.

Zdroj: www.liber.sk


Wiegerova vila, Svätý Jur – Vo Svätom Jure stojí aj druhá víťazná stavba, Wiegerova vila. Budova z roku 1921 má pestrú históriu, nakoľko bola obytným domom, internátnou školou, sirotincom a slúžila aj ako budova na organizovanie spoločenských slávností. Od 80.rokov chátrala, no našťastie sa spustila jej rekonštrukcia ukončená túto jar. Pri obnove sa zachovali pôvodné materiály aj vzhľad strechy, okien či fasád. V objekte sa nachádza starý nábytok a tradičné svietidlá, no pribudlo aj moderné podlahové kúrenie.

Zdroj: www.modrastrecha.sk


Múzeum stará Devínska, Devínska Nová Ves – Bratislava – Objekt na Istrijskej ulici bol v alarmujúcom stave, na základe čoho prišlo rozhodnutie samosprávy zachrániť ho. Na budove sa zachovali pôvodné priečelia, pôdorys aj otvory na dvere a okná. Zbúrali sa niektoré priečky a otvorený krov, nasadili sa okná aj dvere a nehnuteľnosť sa využíva ako múzeum.

Zdroj: www.liber.sk


Rodinný dom, Šenkvice – Dom postavený na sklonku 19.storočia slúžil na bývanie aj ako chalupa. Budova stála na dlhom pozemku, mala veľkú drevenú bránu a veľké vybavené miestnosti. Súčasťou domu bola udiareň, hospodárska budova aj kuchyňa s kachľami. Súčasní majitelia začali s rekonštrukciou pred šiestimi rokmi. Spevnili steny a strop, nahradili krov, a odstránili udiareň. Upravili fasády a vymenili aj okná, no zachovali ich pôvodný vzhľad. 

Zdroj: www.liber.sk


Terra Therapeutica, Lamač – Bratislava – Tento starý dom v Lamači má zhruba 100 rokov a posledných 40 rokov slúžil pre umelcov na bývanie aj ako ateliér. Tí po dlhšom čase získali povolenie na výstavbu nového domu v zadnej časti a stará budova sa stala centrom pre arteterapiu. S jej obnovou sa začalo pred štyrmi rokmi a úpravou prešli vlhké múry, strecha a padajúci krov. Upravilo sa aj dispozičné riešenie pre potreby vzdelávania a terapií.

Zdroj: www.terratherapeutica.sk


Kaplnka sv. Urbana, Stupava – V stupavskej časti Mást sa obnovila vandalmi poškodená kaplnka z roku 1705. Stojí na ceste do Marianky a dnes je vďaka obnove organizovanej občianskym združením Mástsky potravinový spolok v Stupave pekne zrekonštruovaná.

Zdroj: www.ainova.sk


Bez šikovnej a oddanej práce ľudí venujúcich sa súťažným budovám by niektoré z objektov pravdepodobne schátrali a zanikli. Vďaka záujmu zainteresovaných dokázali mnohé stavby prežiť a stali sa zaujímavými aj v súčasných pomeroch. Z tohto hľadiska má súťaž obrovský význam a môže byť príkladom pre ďalšie regióny. 


Text : Róbert Bosák

Foto : ozartur.sk, liber.sk, modrastrecha.sk, terratherapeutica.sk, ainova.sk