Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Objem investícií do komerčných nehnuteľností klesol o vyše 40 %

Napísal Róbert Bosák, 20.02.2024

Komerčné nehnuteľnosti na Slovensku vlani nemali najlepšie obdobie. Investori do nich „naliali“ o desiatky miliónov eur menej ako v roku 2022. Celkový ročný objem investícií do kancelárií, logistických nehnuteľností, hotelov a maloobchodu sa prepadol o viac ako 40 %.


Podľa údajov poradenskej spoločnosti CBRE za rok 2023 sa objem investícií do komerčných nehnuteľností prepadol na 664 mil. €. V porovnaní s výsledkom za predchádzajúci rok 2022 je to o 41 % menej. Menšiu aktivitu investorov zapríčinil najmä rast cien energií a úrokových sadzieb. Záujem o investovanie brzdil aj pokles dôvery investorov ovplyvnený geopolitickou situáciou v našom regióne súvisiacou s konfliktom na Ukrajine.

Bratislava, Zdroj: pixabay.com


70 % investícií do kancelárií


Zo 664-miliónového balíka smerovalo najviac peňazí do kancelárskych budov. Z celkového ročného objemu investícií do komerčných nehnuteľností si uchmatli 70 %. Kancelársky trh bol najvyhľadávanejší zo všetkých sektorov druhý rok za sebou. 14 % podiel pripadol na maloobchod. Rovnaké percento zaznamenali logistické nehnuteľnosti. Zvyšné 2 % pokryli investície do hotelov.


71 % slovenských investorov


Do tunajších komerčných nehnuteľností už tradične najviac investujú Slováci a Česi. Podiel investícií zo strany slovenských investorov sa vyšplhal na 71 %. Druhé miesto s 21 % podielom patrilo investorom z Česka. Slovenské kancelárske, logistické, maloobchodné a hotelové budovy lákajú aj investorov z USA. Tí na slovenskom trhu s komerčnými nehnuteľnosťami preinvestovali necelých 8 % z celkového objemu investícií za rok 2023.


Text: Róbert Bosák
Zdroj: TASR – teraz.sk
Zdroj foto: pixabay.com