Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Objem elektriny zo solárnej energie v USA vzrastie dvojciferným tempom

Napísal Róbert Bosák, 07.03.2024

Podiel elektriny z obnoviteľných zdrojov energie sa zvyšuje vo väčšine krajín sveta. Viac zelenej energie vyrába aj USA. V rokoch 2024-2025 plánuje zrýchliť výrobu elektriny zo solárnej energie dvojciferným tempom.


USA spustí v najbližších mesiacoch prevádzku viacerých nových veľkokapacitných solárnych elektrární. V pláne je aj zrýchlenie tempa inštalácie fotovoltických systémov na domoch a firemných budovách. Výsledkom bude rýchly nárast podielu elektriny vyrobenej zo solárnej energie. Podľa prognóz federálneho úradu Energy Information Administration (EIA) sa jej produkcia výrazne zrýchli v tomto aj v budúcom roku.

Ilustračné foto, Zdroj: pixabay.com


Objem elektriny zo solárnej energie vzrastie o 37-75 %


Prognózy EIA predpovedajú, že v roku 2024 sa objem elektriny vyrobenej solárnymi panelmi v USA zvýši o viac ako tretinu. Solárna energia bude vďaka medziročnému nárastu na úrovni viac ako 37 % najrýchlejšie rastúcim zdrojom energie. Vysoký dvojciferný rast zaznamená aj budúci rok. V roku 2025 sa má celkový objem elektriny zo solárnej energie vyrobenej v USA zvýšiť na 286 mld. kWh. V porovnaní s rokom 2023 pôjde o 75 % nárast.


Výroba elektriny z veternej energie zrýchli v roku 2025


Podľa predpovedí EIA čaká nárast aj elektrinu z veternej energie. Veterné elektrárne začnú produkovať porovnateľne viac elektriny ako vlani až budúci rok. V tomto roku sa množstvo elektriny z veterných turbín udrží na podobnej úrovni. V roku 2025 sa po masívnej inštalácii nových veterných elektrární zvýši na 476 mld. kWh. V prípade dosiahnutia tohto množstva sa podiel elektriny z veternej energie v porovnaní s rokom 2023 zvýši o 11 %.

Ilustračné foto, Zdroj: pixabay.com


Väčšie využitie solárnej a veternej energie zvýši podiel zelenej elektriny. OZE sa v roku 2023 podieľali na celkovej výrobe elektriny v USA 22 %. Jeho rastu bude priať spomalenie výroby elektriny z uhlia, ktorej množstvo sa má v roku 2025 znížiť zo 665 mld. kWh v roku 2023 na 548 mld. kWh. Objem elektriny z plynu sa má v rokoch 2024-2025 držať zhruba na rovnakej úrovni ako vlani. S výsledkom 1,7 bil. kWh bude naďalej najväčším zdrojom energie v USA.


Text: Róbert Bosák
Zdroj: TASR – teraz.sk
Zdroj foto: pixabay.com