Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Objem elektriny z fosílnych palív vo Veľkej Británii klesol na 66-ročné minimum

Napísal Róbert Bosák, 08.02.2024

Veľká Británia urobila ďalší krok k dekarbonizácii. V roku 2023 výrazne zvýšila podiel elektriny z obnoviteľných zdrojov energie. Medziročný nárast stačil na to, aby sa objem elektriny z fosílnych palív znížil na 66-ročné minimum.


Britská vláda si dala za cieľ dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do roku 2050. Od roku 2035 chce vyrábať všetku elektrinu z nízkouhlíkových zdrojov. Zelenou energiou musí v ďalších rokoch nahradiť ešte viac ako 30 % produkcie z fosílnych palív. Uhlie, ropa a zemný plyn sa minulý rok podieľali na výrobe britskej elektriny 33 %, čo je najmenej od roku 1957.


O 22 % menej elektriny z fosílnych palív


Na Britských ostrovoch sa v roku 2008 vyrobilo skoro dvojnásobne viac elektriny z fosílnych palív ako vlani. Objem elektriny z uhlia, ropy a plynu sa od roku 2008 postupne znížil zo 199 TWh na minuloročných 104 TWh. Ide o najnižší výsledok za 66 rokov. V porovnaní s rokom 2022 je to o 22 % menej. Pod medziročný pokles o vyše pätinu sa podpísala nižšia produkcia elektriny z uhlia a plynu.

Zdroj: pixabay.com


Podiel elektriny z fosílnych palív (2023):


Elektrina z uhlia - viac ako 1 %
Elektrina z ropy - menej ako 1 %
Elektrina z plynu - 31 %


Nízkouhlíkové zdroje tvorili 56 % podiel


Tempo znižovania podielu elektriny z fosílnych palív zrýchľuje rastúci záujem o obnoviteľné zdroje energie. Dopyt po zelených zdrojoch sa výrazne zvýšil po začatí konfliktu na Ukrajine a s tým spojeným rýchlym zdražovaním energií. Spolu s ďalšími faktormi to prispelo k rastu podielu elektriny z obnoviteľných zdrojov energie na 43 %. Ďalších 13 % z minuloročného 56 % podielu elektriny z nízkouhlíkových zdrojov tvorila elektrina z jadra.

Zdroj: pixabay.com


Fosílne palivá, jadro a obnoviteľné zdroje neboli jedinými zdrojmi na výrobu elektriny. Vyše 10 % podiel pokryli iné zdroje ako energia z dovozu či zo spaľovania odpadu. Dovoz pokryl zhruba 7 %. Približne 3 % pripadli na elektrinu získavanú pri spaľovaní odpadu alebo z iných zdrojov.


Text: Róbert Bosák
Zdroj: carbonbrief.org, TASR – teraz.sk
Zdroj foto: pixabay.com