Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

O „Sedem sestier“ z Moskvy je stále záujem

Napísal Róbert Bosák, 28.07.2015

Architektúra v Moskve má už odjakživa dosť silné renomé, čoho dôkazom je mnoho zaujímavých budov nachádzajúcich sa po celom meste. Dnes oprášime kus histórie a pozrieme sa na „Sedem sestier,“ ktoré nám pripomínajú ešte staré obdobie stalinizmu.   


Ruská architektúra prináša mnoho originálnych veľdiel, medzi ktorými nájdeme aj niekoľko moderných moskovských mrakodrapov. Tie sa vo veľkom začali stavať v posledných rokoch, no pri návšteve tejto metropoly si môžeme všimnúť aj zopár starších výškových budov, ktoré majú za sebou kus histórie. Jedná sa o skupinu mrakodrapov nazývaných „Sedem sestier,“ ktoré boli postavené ešte za čias Stalina. Aj po dlhých rokoch je o jeden z architektonických symbolov Stalinovej éry stále veľký záujem.

Zdroj: www.chelemendik.sk


Najstaršie moskovské mrakodrapy


Sedem Stalinových mrakodrapov sa postavilo na prelome 40. a 50.tych rokov minulého storočia. Celkove ide o najstaršie výškové budovy v Moskve, ktoré dal Stalin postaviť ako odpoveď na masový vznik mrakodrapov v USA. Rusko tak chcelo ukázať, že vie takisto zrealizovať do neba siahajúce budovy a nanajvýš v elegantnom historickom dizajne, ktorý ponúka spojenie kultúry s architektúrou.

Zdroj: www.chelemendik.sk


Sedem Sestier v Moskve


1. Budova Ministerstva zahraničných vecí

Zdroj: www.telegraph.co.uk


2. Moskovská štátna univerzita

Zdroj: www.telegraph.co.uk

3. Hotel Ukrajina

Zdroj: www.chelemendik.sk


4. Budova na Koteľničenskom nábreží

Zdroj: www.telegraph.co.uk


5. Obytný dom na Kudrinskom námestí

Zdroj: www.modraolihen.cz


6. Budova na námestí Krasnyje vorota

Zdroj: www.studiumvrusku.cz


7. Hotel Leningradskaja

Zdroj: www.telegraph.co.uk


Budovy majú stále svoju hodnotu


Tieto unikátne budovy sú súčasťou architektonickej mapy v Moskve stále a dokonca sa stali vyhľadávanou atrakciou. Zaujímavé na nich je, že boli postavené v podobnom dizajne s približne rovnakou výškou, aj keď každá sa niečím odlišuje. V niektorých sa dá aj bývať, no ceny za meter štvorcový nie sú pre bežných smrteľníkov a hodnota bytových priestorov rastie s každým poschodím smerom nahor. Aspoň vidno, že stavby sú vysoko cenené a domáci si uvedomujú ich význam.

Zdroj: www.modraolihen.cz


Stalinových „Sedem sestier“ teda nestratilo svoje čaro ani po rokoch a aj v súčasnosti sú na tieto komunistické mrakodrapy zvedaví návštevníci z mnohých krajín. Každá z budov má za sebou nejakú časť histórie a niečo si prežila, takže záujem verejnosti o ich charakter je úplne prirodzený. Rusko si prešlo pádom socializmu aj rozdelením Sovietskeho zväzu, no Stalinova architektonická pýcha je stále živá a po určitých rekonštrukciách pripravená ponúkať naďalej kúsok jednej etapy moskovskej histórie.


Text : Róbert Bosák

Foto : chelemendik.sk, telegraph.co.uk, modraolihen.cz, studiumvrusku.cz