Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Novostavba, ktorá splýva s historickou časťou mesta

Napísal Róbert Bosák, 26.08.2015

Záujem o zachovanie pôvodnej tváre historických centier miest je logický a stavebníci realizujúci novostavby ich väčšinou obchádzajú. Vo výnimočných prípadoch si predsa len dovolia opak, no výsledok našťastie prinesie prekvapenie, ktoré verejnosť privíta.  


Jeden z prípadov, pri ktorom bola výstavba modernej budovy v historickom centre privítaná a vzbudila pozitívnu odozvu, prichádza zo španielskeho mesta Tudela. Toto mesto je už na pohľad významným kvôli svojim architektonickým častiam pochádzajúcim ešte z dávnych čias stredoveku a jeho námestie ponúka zaujímavé historické dedičstvo. Aj preto bol nápad architektov postaviť v jeho centre novostavbu prijímaný s nevôľou, no po jeho realizácií sa ukázalo, že výsledok sa podaril na výbornú.

Zdroj: www.unavarra.es


Výzva pre architektov 

 

S nezvyčajným nápadom zrealizovať novostavbu v historickom centre mesta prišli architekti zo štúdií Ahedo a Lagula. Tí mali už predtým dostatok skúseností s netradičnými dielami realizovanými v rôznych lokalitách a tento projekt im prišiel ako ďalšia zaujímavá výzva. Išlo totiž o výstavbu novej obytnej budovy, ktorá sa mala začleniť do historickej časti mesta, no v žiadnom prípade nemala meniť jeho charakter.

Zdroj: www.unavarra.es


Potrebný bol citlivý prístup

 

Po vytvorení prvotného projektu bolo jasné, že výstavba sa bude musieť niesť v znamení dôrazu a citlivého prístupu. Historická časť mesta je totiž známa svojimi úzkymi uličkami, ktoré obklopujú staré múry a mnoho drevených objektov. Aj preto bolo potrebné, aby mali architekti dôkladne premyslený plán výstavby a dokázali pripraviť koncept, v ktorom bude konkrétna novostavba do prostredia začlenená diskrétne a bez narušenia pôvodných prvkov charakterizujúcich túto časť mesta.

Zdroj: www.unavarra.es 


Výsledok milo prekvapil

 

Celý postup výstavby prebiehal podľa plánov a počas prác nenastali žiadne komplikácie, ktoré by narušili napĺňanie zámeru. Práve to bolo dôležité pre úspešné ukončenie výstavby, ktorá sa podarila vo veľkom štýle a výsledok priniesol milé prekvapenie. Novostavba totiž pekne splynula s historickou časťou mesta, pričom ju vhodne obohatila o moderné prvky. Čo je ale dôležité, prítomnosť stavby nijako nekazí atmosféru stredovekého kultúrneho dedičstva a mesto tak naďalej ponúka verejnosti svoj historický odkaz. 

Zdroj: www.unavarra.es


Architekti zvládli svoju veľkú úlohu a známa novostavba z mesta Tudela je dnes realitou. Čo je najdôležitejšie, novostavba nenarušila pôvodný výraz danej lokality a ideálne sa dokázala prispôsobiť jej starodávnej elegancii. Centrum Tudely tak môže naďalej dýchať históriou, ktorá bohato dopĺňa originálna novostavba začlenená priamo do jej útrob.

 

Text : Róbert Bosák

Foto : unavarra.es