Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Novoročná zmena v príjmovom strope hypotéky pre mladých

Napísal Róbert Bosák, 02.01.2016

Jednou z novoročných noviniek súvisiacich s financovaním bývania bude tradičná úprava príjmovej hranice hypotéky pre mladých. Tá sa po troch mesiacoch opäť mení a žiadatelia do 35 rokov už čakajú na jej novú výšku.

 

Mladí klienti bánk hľadajúci tú najvýhodnejšiu formu financovania bývania prostredníctvom úveru sa spoliehajú práve na hypotéku pre mladých. Tá im ponúka celkom dobrú príležitosť ako si požičať na dom alebo byt s porovnateľne nižšími úrokmi ako pri ostatných produktoch. Pri hypotéke pre mladých však treba rátať s jednou pravidelnou zmenou, ktorá sa týka výšky príjmového stropu žiadateľa určeného na schválenie žiadosti o poskytnutie. Tá sa opäť mení hneď po prelome rokov a mnohí z nás netrpezlivo čakajú na jej novú hodnotu.

 

Nová výška stanovená

 

Oficiálna príjmová hranica, ktorá nadobudne platnosť počnúc 1.januárom nového roka, je už vopred stanovená. Jej výška sa odvíja od priemernej mzdy v slovenskej ekonomike za tretí štvrťrok, pričom sa vypočítava rovnakou metodikou ako vždy a je vyčíslená ako jej presný 1,3-násobok na 1119,30€.

 

Žiadateľov bude menej

 

Výška nového príjmového stropu znamená v porovnaní s posledným tohtoročným kvartálom úpravu smerom nadol. Aktuálna hranica platná do konca roka dosahuje sumu 1140,10€, takže po novom bude o niečo nižšia. V praxi to prinesie menší počet mladých žiadateľov, ktorí budú mať nárok na získanie výhodnejšej hypotéky. 

 

Minimálna zmena po dlhšom čase

 

Ak sa pozrieme na úroveň príjmovej hranice spätne, tak po dlhšom čase uvidíme menšiu zmenu v jej výške. Jednotlivé kvartály súčasného roka totiž prinášali výkyvy, pretože strop sa menil raz smerom nahor, aby vzápätí klesol výrazne nadol. Tieto zmeny dosahovali sumy aj okolo 100€, no už vstup do záverečného trojmesačného obdobia 2015 nám ukázal pokojnejší trend, keď šlo o 49,40€. Novoročný pokles je na úrovni 20,80€, čo nebude až taká dramatická zmena v počte oprávnených žiadateľov.

 

Pravidelná úprava výšky príjmového stropu hypotéky pre mladých je jedinou zmenou, ktorú pri poskytovaní tohto produktu môžete očakávať. Vyplýva to zo zmeny úrovne priemernej mzdy v slovenskom národnom hospodárstve, ktorá sa každým kvartálom mení a následne ovplyvňuje aj hypotéku pre mladých. Ostatné podmienky určené k schváleniu sú garantované zákonom a naďalej ostávajú bez zmeny, takže ak spĺňate všetky kritéria vrátane výšky príjmu, o produkt môžete požiadať.

 

Text : Róbert Bosák

Foto : pozicka.ws