Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Novela zákona umožní predčasne zaplatiť splátku úveru raz mesačne bez poplatku

Napísal Róbert Bosák, 06.07.2023

1. júla vstúpilo do platnosti niekoľko zákonov, resp. noviel. Účinnosť nadobudla aj nová právna úprava zaoberajúca sa podmienkami predčasného uhrádzania splátok úverov na bývanie. 

 

K právnej úprave prišlo v rámci novelizácie zákona o úveroch na bývanie. Skupina poslancov sa v predkladanom návrhu zamerala aj na predčasné splácanie splátok týchto úverov. Dlžníci budú môcť uhrádzať splátky hypoték predčasne bez poplatku alebo sankcie uvalenej bankou. Táto možnosť sa im naskytne pri dodržaní zákonom stanovených podmienok.

Zdroj: pixabay.com

 

Raz za mesiac bez poplatku či sankcie

 

Právo na predčasné zaplatenie splátky úveru na bývanie bez poplatku si môžu uplatniť všetci dlžníci. Podľa zákona im banka alebo iný veriteľ musí umožniť uhradiť predčasnú splátku raz za mesiac bez nároku na poplatok. Ak je predčasná splátka uhradená iba raz mesačne, veriteľ nemá nárok ani na náhradu nákladov vzniknutých v súvislosti s predčasným splácaním. Klient je takisto chránený pred uvalením sankcie z dôvodu uhradenia splátky v predčasnom termíne.

 

Maximálna výška predčasných splátok

 

Dlžníci si môžu uplatniť právo na predčasné zaplatenie splátky úveru na bývanie viackrát za rok. Novela zákona o úveroch na bývanie však stanovuje limit, po ktorého prekročení môže banka predčasné splácanie spoplatniť, prípadne uvaliť na dlžníka sankciu. Z obsahu novely vyplýva, že kumulatívna výška uhradených predčasných splátok za 1 kalendárny rok nesmie prekročiť 30 % istiny úveru.

Zdroj: pixabay.com

 

Možnosť predčasne splácať splátky úverov raz mesačne bez poplatku sa začne uplatňovať od 1. septembra tohto roka. Klienti poskytovateľov úverov na bývanie môžu využiť benefit pri splatení celého úveru alebo jeho časti.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: pixabay.com