Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Nové náučné chodníky pripomínajú zaniknuté moravské sídla

Napísal Róbert Bosák, 10.10.2023

Vysídlenie nemeckého obyvateľstva po 2. svetovej vojne, vznik vojenských priestorov či výstavba nových priehrad a elektrární. V dôsledku týchto krokov zanikli viaceré česko-slovenské sídla. Návštevníci vybraných moravských lokalít si niektoré z nich pripomenú novými náučnými chodníkmi.


Na území Moravy zanikli po 2. svetovej vojne a v priebehu 2. polovice 20. storočia desiatky obývaných sídel. Výskumníci z Mendelovej univerzity v Brne ich zmapovali viac ako 100. 2 z desiatok zaniknutých lokalít si môžu turisti a priaznivci dejín pripomenúť návštevou nových náučných chodníkov, ktoré vznikli priamo na mieste bývalých osídlených oblastí.

Zdroj: muzlov.cz


Veľké Losiny


V okrese Šumperk zaniklo po 2. svetovej vojne niekoľko menších sídel. Vysídleniu sa nevyhli ani nemeckí obyvatelia žijúci pri obci Veľké Losiny. Na mieste niekdajšieho sídla dnes nie sú žiadne z pôvodných stavieb. Návštevníci si ich môžu prezrieť iba virtuálne pomocou mobilnej aplikácie. Ďalšie informácie o niekdajšom sídle im ponúka nedávno sprístupnená 700-metrová trasa náučného chodníka. Jeho súčasťou je niekoľko panelov s textami dokumentujúcimi život vysídlených obyvateľov v tejto lokalite.


Muzlov – Březová nad Svitavou


S podobným konceptom bol navrhnutý aj náučný chodník v lokalite Muzlov. Ide o zaniknutú obec obývanú Nemcami, ktorá prestala plniť úlohu nemeckého sídla po vysídlení obyvateľov po 2. svetovej vojne. Dedina, ktorej územie v súčasnosti patrí k mestu Březová nad Svitavou na historickej česko-moravskej hranici, bola ďalej obývaná. Definitívne zanikla v 70. rokoch, kedy sa tu začal stavať II. březovský vodovod, ktorý sa stal súčasťou systému zásobujúceho Brno pitnou vodou. V Muzlove sa dodnes zachoval iba 1 dom a malá kaplnka. Ďalšie stavby je možné vidieť pomocou aplikácie. Históriu obce prezentujú aj textové panely a interaktívne prvky na novom náučnom chodníku.

Zdroj: fotohistorie.cz


V budúcnosti môžu na miestach zaniknutých sídel vzniknúť ďalšie nové náučné chodníky. Na Morave je mnoho podobných lokalít, kde môžu byť vybudované atraktívne trasy s edukačným charakterom. Väčšina z týchto sídel zanikla v dôsledku vysídlenia Nemcov. Viac ako 20 sídel dopísalo svoju históriu kvôli vzniku vojenského priestoru Libavá. Niekoľko moravských obcí zaniklo aj kvôli výstavbe priehrad, jadrovej elektrárne Dukovany či ťažbe nerastných surovín.


Text: Róbert Bosák
Zdroj foto: muzlov.cz, fotohistorie.cz