Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Nová tržnica v Rotterdame nemá obdobu

Napísal Róbert Bosák, 18.10.2014

Tržnica spojená s rezidenčnou časťou slúžiacou na luxusné bývanie je nezvyčajným projektom, ktoré nevznikajú nikde na svete. Holandská Markthal je však inovatívnou stavbou, ktorá porušila neoficiálnu zásadu nemiešať bývanie s trhovým predajom.

Zdroj: www.livmag.nl


Unikátna tržnica, ktorá je jedinečnou svojho druhu sídli v holandskom Rotterdame. Stojí presne na mieste oficiálneho vzniku mesta, ktoré sa začalo formovať v roku 1270 práve na území terajšej ulice Hoogstraat, ktorá je domovskou lokalitou novej flexibilnej budovy. Odkaz na históriu je dokonca zachovaný aj priamo v tržnici a návštevníci môžu vidieť na bokoch pri vstupných eskalátoroch vitríny so starožitnými predmetmi uloženými v rozmiestnených vitrínach.

Zdroj: www.livmag.nl


Jedinečné spojenie bývania s trhoviskom


Hlavnou devízou prvej krytej tržnice v krajine je jej polyfunkčné využitie. Kombinácia rušnej tržnice s rezidenčnými bytmi nie je bežná forma bývania, no nebola by to MVRDV, známa holandská architektonická spoločnosť, keby neprišla s nejakým bláznivým nápadom. Prvou myšlienkou bolo vytvorenie samostatnej tržnice bez účasti obytných priestorov, no nakoniec sa tento nápad dostal na svetlo sveta a do bodky sa zrealizoval. Práve vďaka bytovým jednotkám sa celá nehnuteľnosť predstavila ako priestrannejšia a jej vzhľad je takisto o niečo zaujímavejší.

Zdroj: www.youtech.nl


Šarmantný dizajn ekologickej stavby


S výstavbou sa začalo v roku 2009 a po piatich rokoch stojí v najstaršej časti Rotterdamu unikátna budova, ktorá nemá obdobu. Už pri pohľade z diaľky vzbudzuje záujem ľudí svojim vzhľadom, pretože z prednej a zadnej strany pripomína podkovu. Pri pohľade medzi obe strany uvidíte priestrannú zrkadlovú výplň, no tento vizuálny pohľad sa okamžite zmení vstupom dovnútra. Dizajnové čaro tejto tržnice je vidieť až v interiéri, kde nájdete fascinujúci strop s vytvorenou projekciou farebnej oblohy plnej života. Mnoho ľudí chodí túto projekciu obdivovať na prelome dňa a noci, pretože vtedy sa vzhľad stropu zmení na nočnú oblohu.

Zdroj: www.refdag.nl


Avšak nie je to len šarm, ktorý radí Markthal medzi tie najúžasnejšie európske budovy. Svoje uznávané miesto medzi top stavbami si zaslúži aj vďaka stavebným prvkom, ktoré robia z budovy energeticky úsporný objekt postavený v modernom a šetrnom štýle. Udržateľnosť tržnice je úžasná a systém využívania vzduchu z nahriatych alebo ochladených bytov pôsobí ako skvelý príklad stavebnej symbiózy. V objekte nechýbajú ani tepelné čerpadlá a kvalitná presklená fasáda sa takisto stará o lepšie uchovávanie tepla. Z hľadiska energetickej úspornosti je tržnica príkladnou stavbou s vysokým potenciálom.    

Zdroj: www.architectuur.org


Tržnica s klasickou holandskou „paletou“


Dizajnéri tržnice sa síce inšpirovali tržnicou v španielskej Barcelone a švédskom Štokholme, no podstata ostala stále holandská a tou je farebná rozmanitosť. Široký výber kvetov, ovocia, orieškov, mäsových produktov a cukrárenských výrobkov je základom sortimentu. Táto gastronomická ponuka je ešte obohatená reštauráciami a kaviarňami s klasickými holandskými delikatesami a nechýbajú ani vínne a ovocné bary. Celá tržnica vsadila na bohato zastúpenú koloritu, ktorú nájdeme po celom priestore.

Zdroj: www.rijnmond.nl


Bývanie pre strednú triedu


Tvorcovia supertržnice sa v žiadnom prípade nenechali zlákať najluxusnejším vybavením priestorov na bývanie. Účelom bolo ponúknuť bývanie strednej triede, ktorá si môže dovoliť kúpu alebo prenájom obytného priestoru sídliaceho nad tržnicou. Cieľ vytvoriť z tržnice mini mestečko pre všetky vekové aj sociálne kategórie sa podaril a zámer vyhnúť sa vytvoreniu exkluzívnej rezidencie pre najbohatších sa splnil. Byty v rozlohe 80 až 120m2 stoja od 250 000€, čo je štandardná cena za kvalitnú nehnuteľnosť v Rotterdame. Samozrejme, nájde sa aj penthouse s výmerou 300m2, za ktorý si už vlastník pýta 1mil.€.

Zdroj: www.huismakeover.nl


Holanďania priniesli na realitný a stavebný trh množstvo noviniek a vznik Markthalu v Rotterdame môžeme opäť považovať za niečo výnimočné, keďže spojenie trhoviska s obytnými priestormi je svetovým unikátom. Rok 2014 sa teda definitívne zapísal do histórie ako rok otvorenia prvej tržnice spojenej s bývaním a možno sa v budúcnosti dočkáme rozmachu výstavby takýchto polyfunkčných tržníc.


Text : Róbert Bosák

Foto : nieuws.top010.nl, livmag.nl, youtech.nl, refdag.nl, architectuur.org, rijnmond.nl, huismakeover.nl