Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Nórski stavebníci pripravujú revolučné plávajúce tunely

Napísal Róbert Bosák, 26.07.2016

Nórsko si veľmi nespájame ako krajinu s nadpriemerným vedeckým a technologickým pokrokom, no tamojším odborníkom sa občas podarí prekvapiť svet. Podobne je to aj po predstavení plávajúcich podvodných tunelov, ktoré budú na svete prvé svojho druhu.

 

Na sever Európy bola za posledné týždne nasmerovaná pozornosť celého sveta niekoľkokrát, pričom hlavnými témami boli prevratné návrhy podporujúce ochranu životného prostredia. Po celoštátnom zákaze odlesňovania a návrhu obmedziť (a neskôr úplne zakázať) benzínové autá prichádza na rad novinka z oblasti stavebníctva. Ide o spomínané podvodné tunely, ktoré chcú Nóri postaviť v snahe umožniť obyvateľom efektívnejší transport medzi fjordmi.

Zdroj: www.snohetta.com

 

Prvé tunely schopné plávať

 

Snaha o zjednodušenie transportu obyvateľov v oblasti fjordov priniesla viacero zaujímavých pokusov o vyriešenie situácie. Aktuálne prichádza návrh, ktorý môže znamenať veľký zlom a poskytnúť cestujúcim lepšie podmienky pri cestovaní. Tamojší vedci totiž pripravili projekt tzv. ponorených pontónových mostov, ktoré umožnia autám prechádzať touto časťou krajiny. Pôjde tak o prvé podmorské tunely na svete, ktoré sa budú pýšiť schopnosťou plávať.

 

V hlavnej úlohe čas aj ekológia

 

Hlavným dôvodom prípravy odvážneho projektu je spomínané zjednodušenie dopravy medzi fjordmi. Doteraz sa využívali trajekty, ktoré však nie sú veľmi šetrné voči prostrediu a takisto to oberá cestujúcich o príliš veľa času. Nové plávajúce tunely by tak mohli posunúť dopravu vpred, pričom obyvateľom pomôžu s rýchlejším presunom a životnému prostrediu podstatne menšou záťažou.  

 

Tunely by mohli byť prejazdné o 20 rokov

 

Projekt tohto typu bude vyžadovať poriadnu prípravu a ešte väčšie investície, ktoré dosiahnu vyše 25 miliárd eur. Vedci sa však neponáhľajú a podľa predbežných odhadov by k otvoreniu tunelov došlo najskôr okolo roku 2035. 20 rokov je dostatok času na preskúmanie schopnosti tunelov odolať vplyvom nevyspytateľného nórskeho počasia a zoznámiť sa s ich kvalitatívnou úrovňou, ktorá má za úlohu vydržať tlak podmorských vĺn.

Zdroj: www.theverge.com

 

Téma spojenia ekológie a stavebníctva patrí aktuálne Nórsku, ktoré vďaka príprave projektu unikátnych podmorských tunelov posúva oblasť inžinierskych stavieb opäť vyššie. Uvidíme, s čím ďalším sa severskí odborníci ohlásia a či opäť prekvapia celý svet nejakým revolučným nápadom podobne, ako sa im to podarilo teraz.

 

Text : Róbert Bosák

Foto : snohetta.com, theverge.com