Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Neuveriteľné – cigaretové ohorky sa dajú využiť pri výstavbe domov

Napísal Róbert Bosák, 04.09.2016

V ceste za pokrokom sa niekedy stretávame s neuveriteľnými nápadmi, ktoré sa často týkajú aj stavebníctva. S jedným takým prišli len nedávno vedci z austrálskej univerzity, ktorí šokovali zistením, že cigaretové ohorky sa dajú využiť pri výstavbe domov.

 

Výskumy vedcov už priniesli viacero pokrokových riešení, ktoré pre stavebníctvo znamenali krok vpred. Niektoré boli dosť uletené, no po zapracovaní do praxe priniesli celkom pozitívne výsledky. O niečo podobné sa pokúša aj tím z univerzity RMIT v Austrálií, ktorý vidí šancu na objavenie nového ekologického materiálu v cigaretových ohorkoch.

 

Ľahko dostupný ekologický materiál

 

Možnosť využitia ohorkov v stavebníctve znie neuveriteľne, no podľa výskumu spomínanej univerzity to je vďaka moderným technológiám možné. Podľa samotných vedcov pracujúcich na výskume sa dajú celkom dobre využiť pri výrobe pálených tehál z ílu. Podstatné je, že pri ich vzniku sa vďaka prímesi z ohorkov znižuje spotreba energie aj o 50%, čo robí z cigariet dobre využiteľný ekologický materiál.

 

Riešenie pre stavebníctvo aj životné prostredie

 

Nebyť enormného problému s ohorkami, ktoré tvoria výrazný podiel v množstve svetového odpadu, o nápade premeniť ich na užitočný stavebný materiál by sme možno nikdy nepočuli. Vedci v tom majú jasno, špinavé mestá sa môžu čistiť od ohorkov efektívnejšie, stačí zahájiť proces ich spracovania pri produkcii tehál. Pomôže to nižším nákladom na výrobu stavebných materiálov a zároveň podporí zdravšie a čistejšie životné prostredie. 

Zdroj: www.pixabay.com 

 

Problém s odpadom z cigariet v číslach :

 

–        ohorky patri k najpomalšie sa rozkladajúcemu odpadu, trvá to aj pár desiatok rokov

–        množstvo odpadu z cigariet za rok dosahuje na celej planéte váhu okolo 1,2 tony

–        len v austrálskych mestách tvorí cigaretový odpad vyše 7 miliárd kusov ohorkov

–        v roku 2050 sa  má podiel odpadu v dôsledku rastu populácie zvýšiť až o polovicu

 

Kvalita materiálu je vraj na vysokej úrovni

 

Bez ohľadu na schopnosť ohorkov využitých v stavebníctve redukovať množstvo odpadu hrá kľúčovú úlohu kvalita tohto netypického materiálu. Len tak sa môže stať bežne využívaným prvkom, na ktorí sa budú stavbári orientovať čoraz viac. Súčasťou výskumu však bola správa, ktorá poukazuje na perfektné izolačné vlastnosti a dobrú odolnosť tehál vyrobených za účasti zmesi z cigaretových ohorkov.

Zdroj: www.pixabay.com 


Nápad austrálskych vedcov použiť odpad z ohorkov pri výrobe tehál môžeme zaradiť medzi najlepšie ekologické riešenia posledných mesiacov. Otázne však je, či nezlyhá podobne ako ďalšie dobré objavy, ktoré chceli posunúť stavebníctvo na vyššiu úroveň, no akosi sa nenašla vôľa. Odpoveď prinesie budúcnosť a o využívaní ohorkov v stavebníctve viac napovedia nové štatistiky hodnotiace podiel cigaretových ohorkov v celkovom globálnom množstve odpadu.  

 

Text : Róbert Bosák

Foto : pixabay.com