Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Nepál inšpiruje rozvojový svet lacnou výstavbou nemocnice z pôdy

Napísal Róbert Bosák, 24.04.2020

Rýchla a lacná výstavba zdravotníckych zariadení je v týchto dňoch ústrednou témou vo väčšine rozvojového sveta. Pandémia vyvolaná koronavírusom totiž ešte viac poukázala na potrebu realizácie nových nemocníc. Príkladom, ako na to, môže byť nová nemocnica v Nepále.

Zdroj: nepalitimes.com 


Pre rozvojové štáty, ktorých rozpočty nestačia na výstavbu moderných nemocníc západného typu, môže byť Bayalpata obrovskou inšpiráciou. Unikátny projekt je totiž príkladom dobre vybaveného zdravotníckeho zariadenia, na ktorého realizáciu nebolo nutné vynaložiť až také veľké čiastky. Postaral sa o to hlavne výber netradičného stavebného materiálu.

Zdroj: sharondavisdesign.com – Elizabeth Felicella 


Na výstavbu bola použitá pôda

 

Piesok, hlina alebo iný materiál získaný priamo z prírody nie je pri výstavbe v rozvojových štátoch ničím výnimočným. V prípade realizácie väčšej a modernejšie vybavenej nemocnice sa však s pôdou ako stavebným materiálom bežne nestretneme. V tomto prípade sa dokonca jedná o pôdu priamo z lokality Achham, kde Bayalpatu vybudovali. Tá tvorí viac ako 90 % celkového objemu materiálu použitého pri výstavbe, vďaka čomu bol projekt nielen lacnejší, ale aj rýchlejšie vybudovaný.

Zdroj: sharondavisdesign.com – Elizabeth Felicella 


Nemocnica v ekologickom štýle

 

Napriek tomu, že zvyšný podiel použitého materiálu tvorí kvôli spevneniu stavby cement, nepálska nemocnica je stále považovaná za ekologickú. Okrem pôdy použitej pri realizácii totiž využíva aj zopár úsporných technológií. Príkladom je súprava fotovoltaických panelov, ktoré zabezpečujú energiu pre celý zdravotnícky komplex. Dôraz na šetrnosť komplexu tak samotnou výstavbou neskončil. Vedenie nemocnice vďaka týmto technológiám ušetrí aj pri prevádzke zariadenia.

Zdroj: sunfarmer.org 


Zdravotná starostlivosť pre chudobných

 

Úspora, nulová uhlíková stopa či dizajn zapadajúci do prostredia, nič z toho nie je hlavnou myšlienkou projektu. Tá sa opiera o zaistenie plnohodnotnej zdravotnej starostlivosti pre najchudobnejších obyvateľov Achhamu a jeho okolia. Nemocnica je vraj schopná prijať až 100 000 pacientov ročne, ktorým sú k dispozícii ambulancie, lôžková časť, operačná sála aj jedáleň. Tým sa má výrazne zvýšiť celková dostupnosť zdravotnej starostlivosti v regióne.

Zdroj: sharondavisdesign.com – Elizabeth Felicella


Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: nepalitimes.com, sharondavisdesign.com – Elizabeth Felicella, sunfarmer.org