Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

NBS varuje pred stránkou www.pozickaokamzite.sk

Napísal Róbert Bosák, 24.07.2018

S neoprávneným konaním či dokonca podvodmi sa pri predaji úverov stretávame len výnimočne, pod čo sa podpisuje aj dohľad NBS nad správaním finančných spoločností. Práve vďaka nemu sa podarilo ihneď upozorniť aj na portál, ktorý ponúka úvery bez akéhokoľvek oprávnenia.

 

Spomínanou stránkou, ktorá začala s predajom pôžičiek bez toho, aby na to získala povolenie, je www.pozickaokamzite.sk. Po výzve NBS, ktorá upozornila na tento web, sa k vystríhaniu žiadateľov pridali aj ďalšie médiá vrátane nás. Aj keď prevádzkovatelia webu nemusia patriť k podvodníkom a ich metódy pri schvaľovaní pôžičiek môžu prebiehať celkom transparentne, centrálna banka upozorňuje na možné riziká vyplývajúce z využitia ich služieb.

 

Predaj úverov bez licencie

 

Každá spoločnosť, ktorá chce u nás poskytovať úvery či iné finančné produkty, musí byť pod dohľadom NBS. V prípade Finance C. GmbH, ktorá vystupuje ako prevádzkovateľ stránky www.pozickaokamzite.sk (mometálne presmerovaná na stránku www.minipozicka.sk), to však neplatí. Firma so sídlom registrovaným v Zürichu totiž od centrálnej banky nezískala žiadnu licenciu ani iné oprávnenie sprostredkovávať na našom trhu finančné produkty.

 

Pozor na poplatky vopred

 

NBS nemá právomoc zastaviť prevádzkovanie webu, no v spolupráci s médiami aspoň môže upozorňovať na riziká vyplývajúce zo spolupráce s týmto webom. Klientom odporúča, aby sa vyhli zaplateniu kaucií alebo iných poplatkov vopred a takisto upozorňuje na problém, ktorým je chýbajúci kontakt na stránke. Podozrivé je aj vybavenie žiadosti prostredníctvom stručného formuláru, ku ktorému sa nevyžadujú žiadne dokumenty o príjmoch a pod.

 

Portál www.pozickaokamzite.sk nie je jediným, ktorý v poslednom čase zahájil poskytovanie úverov bez oprávnenia. Podobným prípadom je aj www.hotovostnapozicka.sk, s ktorou sa už spájajú prvé obvinenia z podvodu. Jej prevádzkovatelia však zrejme viac klientov nenalákajú, pretože stránka je momentálne nefunkčná. Napriek tomu si dávajte pozor na ďalšie pochybné weby lákajúce na lacné a dostupné pôžičky, ktorých aktivita môže po júlových obmedzeniach na trhu s úvermi vzrásť.

 

Text: Róbert Bosák

Foto: www.pixabay.com