Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Najväčším vývozcom elektriny v EÚ je Francúzsko

Napísal Róbert Bosák, 18.03.2024

Krajina galského kohúta sa vrátila na čelo rebríčka najväčších vývozcov elektriny v EÚ. Francúzsko za 12 mesiacov minulého roka vyviezlo väčšie množstvo elektriny ako štáty na 2. a 3. pozícii dokopy.

Ilustračné foto, Zdroj: pixabay.com


Ročný vývoz elektriny prekonal 50 TWh


Väčšinu francúzskeho vývozu pokrývajú jadrové elektrárne. Po niekoľkomesačnej odstávke v dôsledku údržby boli do prevádzky opätovne uvedené viaceré reaktory, ktoré podporili nárast produkcie elektriny a jej exportu. Francúzsko sa dostalo na čelo rebríčka najväčších vývozcov v EÚ už v 1. polroku. V prvých 6 mesiacoch sa z krajiny vyviezlo viac ako 17 TWh. Väčšina exportu smerovala do Talianska a do Veľkej Británie. V 2. polroku sa množstvo exportovanej elektriny výrazne zvýšilo. Za celý rok 2023 „odišlo“ z Francúzska 50,1 TWh.


Medzi najväčšími vývozcami aj Švédsko


Francúzsko vystriedalo na vedúcej priečke Švédsko. Severská krajina patrí dlhodobo medzi najväčších exportérov v EÚ. Väčšinu elektriny v krajine vyrábajú vodné a jadrové elektrárne, ktorých vysoká produkcia umožňuje vyvážať za hranice viac ako 20-30 TWh elektriny ročne. Vlani bolo zo Švédska vyvezených 28,6 TWh, čo je vyše 2-násobne viac ako celkový objem elektriny exportovanej zo Španielska, ktoré v roku 2023 vyviezlo 13,9 TWh. Španieli zaostali za Nórmi o 3,4 TWh. Nórsko ale nie je členským štátom EÚ, čo Španielsku zaistilo 3. miesto napriek nižšiemu výsledku.


Slovensko sa vrátilo späť medzi vývozcov


V roku 2023 vyviezlo viac elektriny, ako jej bolo do krajiny importovanej, ešte 6 štátov EÚ. V zozname „plusových“ vývozcov sa ocitlo aj Slovensko. Náš vývoz prekonal dovoz prvýkrát od roku 2007. Za 12 mesiacov minulého roka dosiahol úroveň viac ako 3 TWh. Z krajín V4 zaznamenalo väčší vývoz ako dovoz aj Česko. Západný sused vlani vyviezol približne 9 TWh elektriny. Napriek medziročnému zníženiu celkového ročného vývozu o 5 TW to stačilo na 4. priečku v EÚ.

Ilustračné foto, Zdroj: pixabay.com


Text: Róbert Bosák
Zdroj: spglobal.com, rfi.fr
Zdroj foto: pixabay.com