Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Najmenšie domy – pozreli sme sa na nich zblízka

Napísal Róbert Bosák, 16.11.2014

Niektoré nehnuteľnosti nás fascinujú vzhľadom, iné vďaka použitým materiálom na výstavbu, ďalšie sú zaujímavé kvôli ich štýlu v akom sú vytvorené. Sú však aj také, ktoré sú svetovými raritami už len kvôli ich veľkosti alebo skôr malosti.


S nápadom postaviť najmenšie domy sveta prišli viacerí architekti, ktorí chceli vyskúšať niečo unikátne. Na základe tejto myšlienky vzniklo v rôznych kútoch sveta niekoľko originálnych mini domčekov, ktoré vzbudzujú údiv už len tým, že sa v nich vôbec dá bývať, čo by mnohí z nás radšej ani nechceli vyskúšať. Pri predstavení niektorých z najmenších domov sveta sa musíme pozastaviť a úprimne si priznať, že občasné sťažnosti na malý obytný priestor sú neopodstatnené.

Zdroj: www.e-architect.co.uk 


Malé, ale obývateľné


Tvorcovia týchto miniatúrnych budov sa pri architektonických návrhoch nijako nedohadovali a s najväčšou pravdepodobnosťou vznikol každý nápad nezávisle od tých ostatných. Aj keby sa jednalo o kopírovanie rôznych inšpirácií, pre nás je podstatný výsledok a tým je bývanie na niekoľkých metroch štvorcových, ktoré vzbudzuje prirodzený záujem a kladenie otázok, ako sa vôbec dá bývať v tak malom priestore. Odpoveďou sú niektoré z týchto malých šikovných príbytkov.

 Zdroj: www.adamdebnar.sk


Varšavský super úzky dom – V poľskej metropole sa nachádza údajne najužší dom, ktorý má oficiálnu šírku len 122cm, čo by mu prvé miesto nezaručilo. Prvenstvo si získal vďaka najužšiemu bodu, ktorý ponúka iba 72cm! Dom, ktorý bol navrhnutý poľským architektom Jakubom Szcesnym, mal byť pôvodne len dočasným sídlom, no stojí doteraz a dokonca sa stal turistickou atrakciou.


Mini dom na vozíku cez eBay – Americká spoločnosť Tumbleweed, ktorá sa venuje výstavbe miniatúrnych budov, prišla v roku 2012 s unikátnym projektom. Jednalo sa o predaj malých domčekov s obytnou plochou 6 m2, ktoré boli na vozíku. Aj napriek úplne malej výmere sa do interiéru vtesnala chladnička, sprcha a posteľ v „podkroví.“

Zdroj: www.nazeleno.cz


Dom s 1 m2 – Tento domček sa v podstate ani nemôže považovať za normálny obytný dom, ale nakoľko ponúka miesto na sedenie a ležanie, tak ho zaradili medzi obytné nehnuteľnosti. One-m-House od berlínskeho architekta Van Bo Le-Mentzela má celkovú rozlohu 1 m2 a skladá sa z drevenej konštrukcie s priehľadnými stenami. Pokojne si ho môžete naložiť do auta a presťahovať sa kam chcete.


Londýnsky domček - Medzi najmenšie domy sveta patrí aj londýnske sídlo v štvrti Islington, ktorá patrí medzi dosť lukratívne lokality, čo je aj dôvodom vyššej ceny. Predajná hodnota sa pohybovala okolo 350 000€, ktoré si majiteľ pýtal za jednoizbový byt s výmerou 17 m2.

Zdroj: www.creativelife.cz


Vidíme, že miniatúrny priestor nemusí byť žiadnou prekážkou k plnohodnotnému bývaniu. Nejedná sa o núdzové riešenia vznikajúce kvôli nedostatku financií majiteľa, ale o netradičné diela architektov, ktorí chceli zrealizovať predstavu, ktorá sa pred výstavbou mohla javiť ako smiešna. Tieto domy síce nie sú určené pre štandardné bývanie rodiny na celý život, no ako prechodné sídla pre umelcov, nájomníkov, cestovateľov a iných môžu byť vhodným príbytkom. A podstatné je, že sa nebudú sťažovať na malý priestor, aj keď ho tam je menej ako je možné.


Text : Róbert Bosák

Foto : e-architect.co.uk, adamdebnar.sk, nazeleno.cz, creativelife.cz