Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Najlepšia výšková budova Európy pre tento rok stojí v cyperskej Nikózii

Napísal Róbert Bosák, 08.07.2016

Ku krajinám, ktorých budovy dopĺňajú zoznam najlepších architektonických veľdiel na starom kontinente, sa konečne zaradil aj Cyprus. Pomohla mu k tomu realizácia objektu označeného za najlepšiu európsku výškovú budovu roka.

 

Pri pohľade na obrázky nového projektu z Nikózie sa prívlastku Najlepšia európska výšková budova roka ani nemôžeme čudovať. Projekt Biele steny navrhnutý ateliérom Jeana Nouvela je totiž vyjadrením dokonalosti modernej architektúry, ktorá nachádza zmysel v umeleckom stvárnení dizajnu. Budova, ktorú postavili za viac ako 25 miliónov eur, ponúka všetko, čo má moderná výšková nehnuteľnosť dominujúca mestskej panoráme ponúkať.

Zdroj: www.nicosia.org.cy

 

Najlepšia výšková budova roka

 

Rada pre výškové budovy a mestské prostredie nerozdáva ceny len tak. Výber tých najlepších je dôkladne pripravovaný a každá z ocenených stavieb prechádza prísnym hodnotením, ktoré zohľadňuje dizajn, kvalitu aj inováciu. Zdá sa, že projekt Biele steny presvedčil členov rady o svojej jedinečnosti a tí ju nakoniec označili za víťaza kategórie európskych výškových top budov. Keďže moderné výškové objekty sa v Európe stavajú stále viac, v bohatej konkurencii ďalších super projektov sa toto víťazstvo stáva výnimočným.

Zdroj: commons.wikimedia.org

 

Moderná elegancia v inovatívnom prevedení

 

Ťažko povedať, ktorý prvok nehnuteľnosti mohol porotu upútať najviac, pretože pokrokových riešení vzbudzujúcich úžas nájdeme hneď niekoľko. Za zmienku stojí najmä dizajn, ktorý je prispôsobený pixelovému vzhľadu, čo v praxi znamená netradičné rozmiestnenie štvorcových okien po celom objekte. Nehnuteľnosť vyniká aj žiarivou bielou fasádou, ktorá na rozdiel od iných bielych budov nepôsobí neutrálne, ale dokáže strhávať pozornosť pôsobivou charizmou. Po ocenení dizajnu ešte prichádza na rad kvalitatívna a praktická stránka, ktorá súvisí hlavne s inovatívnym ekologickým profilom objektu.   

Zdroj: commons.wikimedia.org

 

Zelená architektúra ako základ úspechu

 

V súčasnej dobe by sme len ťažko hľadali víťaza prestížnych ocenení medzi budovami, ktoré neboli navrhované v duchu zelenej architektúry. Inak to nie je ani v prípade tohto cyperského projektu, ktorý doslova dýcha životom a stáva sa dokonalou inšpiráciou ako stavať v súlade s princípmi ekologickej výstavby. Dôvodom nie je len výber materiálov a vysoká energetická efektivita, ale najmä zakomponovanie vegetácie do fasádneho systému. Tá zohráva dôležitú úlohu počas celého roka, nakoľko počas horúcich dní bude pôsobiť ako živá tieniaca technika a v zime zas ustúpi prenikaniu slnečných lúčov do interiéru, ktorý bude lepšie presvetlený. 

Zdroj: www.dominfo.ba

 

Aj napriek jedinečnosti a dokonalosti projektu Biele steny sa na budovu predsa zniesla kritika. Niektorí odborníci poukazovali na nápad prevzatý z austrálskeho projektu One Central Park, ktorý využíva podobný fasádny systém so živou vegetáciou. Istú podobnosť tam nájdeme, no cyperský projekt je úplne iný level a len ťažko sa dá považovať za nejakú kópiu. Charizma tejto budovy je totiž minimálne rovnako autentická a navyše prináša európskej architektúre poriadnu dávku oživenia a inovácie. 

 

Text : Róbert Bosák

Foto : archiscene.net, nicosia.org.cy, wikimedia.org, dominfo.ba