Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Najlepší mrakodrap za rok 2023

Napísal Róbert Bosák, 25.12.2023

Na titul najlepší mrakodrap na svete ašpiruje každý rok niekoľko veží. Novopostavené alebo zrekonštruované budovy bojovali o celosvetové prvenstvo aj tento rok. Víťazstvo putovalo do Austrálie.

Quay Quarter Tower, Zdroj: Adam Mørk


Najlepší mrakodrap roka vyberá už tradične Rada pre vysoké budovy a mestské prostredie (CTBUH). Tohtoročný primát udelila projektu Quay Quarter Tower v austrálskom Sydney. Porota ocenila dizajnové prevedenie aj praktické využitie kancelárskeho objektu s výškou 206 metrov.

Quay Quarter Tower, Zdroj: Adam Mørk


Prestavba starej výškovej budovy


CTBUH ocenila Quay Quarter Tower aj kvôli trvalo udržateľnému charakteru stavby. Pod ten sa podpisuje koncept realizácie veže, ktorá vyrástla na mieste niekdajšej výškovej budovy zo 70. rokov 20. storočia. Starý mrakodrap nezbúrali celý. 60 % z jeho konštrukcie poslúžilo ako základ novej 49-poschodovej kancelárskej veže. Upcyklácia pomohla investorom znížiť energetickú náročnosť výstavby a ušetriť priestor v lokalite s nedostatočnou plochou voľných pozemkov.


Quay Quarter Tower, Zdroj: Adam Mørk


Fasáda berie ohľad na svoje okolie


206-metrovej veži pomohlo k získaniu štatútu najlepší mrakodrap za rok 2023 aj prevedenie fasády. Architekti z dánskeho ateliéru 3XN navrhli objekt ako konzolovú vežu pozostávajúcu z 5 blokov naukladaných na seba. Tvar fasády sa postupne posúva východným smerom podľa presne vypočítaných uhlov, vďaka čomu netieni múzejným objektom a botanickým záhradám neďaleko veže. Zvolený tvar zároveň zaistil dostatočné presvetlenie interiéru.


Quay Quarter Tower, Zdroj: Adam Mørk


Text: Róbert Bosák

Zdroj: CTBUH

Zdroj foto: Adam Mørk