Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Najekologickejšia budova stojí v Amsterdame

Napísal Róbert Bosák, 05.01.2015

Holandsko patrí k ekologickým veľmociam a tamojšie obyvateľstvo je známe pozitívnym vzťahom k ochrane životného prostredia a výstavbe úsporných budov. Dokazuje to aj stavba The Edge, ktorá je považovaná za najekologickejšiu budovu sveta.  

Zdroj: www.abcnova.nl


Výstavba ekologických budov vytvorených podľa moderného úsporného štandardu sa dostala do centra pozornosti celosvetovej architektúry. Stavby zohľadňujúce ochranu životného prostredia, úspornosť a moderný spôsob využívania alternatívnych zdrojov energie predbehli staré klasické budovy a v súčasnosti stoja v popredí nových stavebných projektov. Jedným z najfascinujúcejších budov svetovej architektúry je práve spomínaná The Edge v Holandsku. 

Zdroj: www.westo.nl


Skvost z Amsterdamu


Výstavba budovy pomenovanej The Edge bola ukončená len nedávno v decembri. Toto architektonické dielo sa nachádza v amsterdamskej štvrti Zuidas a slúži ako sídlo spoločnosti Deloitte, ale takisto v nej nájdeme ďalšie firmy. Autormi budovy sú projektanti z londýnskej spoločnosti PLP Architecture, ktorí prišli s návrhom vytvoriť unikátny objekt s plochou 51000m2 pre 1800 osôb postavený v duchu ekologického nadštandardu.

Zdroj: www.rollecate.nl


Zisk „titulu“ najekologickejšej budovy sveta


História The Edge má len niekoľko dní, no budova sa dokázala okamžite zaradiť medzi najzaujímavejšie stavby sveta. Spôsobené je to jedným veľkým prvenstvom spojeným s dosiahnutím výsledku 98,36% v hodnotení najekologickejších budov prostredníctvom metódy BREEAM, teda Building Research Establishment Environmental Assessment Method. Spomedzi štvrť milióna certifikovaných objektov získalo The Edge najvyššie hodnotenie, čo ho zaradilo aj pred doterajšieho víťaza Pricewaterhouse Coopers v Londýne s 96,31%.

Zdroj: blog.tilleman.nl


Štruktúra nehnuteľnosti


The Edge je nielen ekologickou stavbou, ale takisto ponúka aj elegantné dizajnové prevedenie. Na pohľad sa javí ako moderný a štýlový objekt, no podstatná je práve jej konštrukčná štruktúra, ktorá umožňuje vytvárať špeciálny ekoprofil budovy. Základom je pôdorys, ktorý je presne prispôsobený dráhe slnka. Kombináciou pôdorysu a sklenených fasád preniká do interiéru dostatok svetla. Niektoré časti fasády a strechy sú vyklopené v uhle 20 stupňov, čím je podporená efektivita solárnych panelov. Tvorbe energie pomáhajú aj tepelné čerpadlá využívajúce dva 130-metrové vrty.

Zdroj: www.manntech.nl


Počet ekologických stavieb narastá aj na Slovensku a ich využitie na účely úsporného bývania vo väčšom súlade so životným prostredím je čoraz viac vyžadované. Aj keď u nás nevznikajú takéto architektonické veľdiela, ktoré získavajú rôzne prvenstvá a štatúty super ekologických budov, nikde nie je napísané, že si naši šikovní architekti nezoberú príklad a možno budeme mať podobnú budovu aj na našom území.


Text : Róbert Bosák

Foto : bosmanbedrijven.nl, abcnova.nl, westo.nl, rollecate.nl, blog.tilleman.nl, manntech.nl