Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Na Stavebnej fakulte STU skúmajú využitie plastového odpadu v stavebníctve

Napísal Róbert Bosák, 09.09.2016

Nápadmi, ako vďaka inovatívnym stavebným postupom redukovať množstvo odpadu na planéte, sa to v poslednom čase hemží.  Ak sme pred pár dňami hovorili o využívaní cigaretových ohorkov ako súčasti stavebných materiálov, dnes si predstavíme ďalšiu alternatívu v podobe plastového odpadu.

 

Tímy vedcov z celého sveta nespia na vavrínoch a vzhľadom na balík problémov súvisiacich so zastaralými stavebnými postupmi sa snažia posunúť úroveň stavebníctva o krok vyššie. To platí aj v prípade našich odborníkov, konkrétne tých zo Stavebnej fakulty STU, ktorí pracujú na projekte výskumu využitia plastového odpadu pri výstavbe.

 

Plasty sú všade, prečo nie v stavebníctve

 

Dnes by sme len ťažko hľadali nejaké výrobné odvetvie, kde sa nevyužívajú rôzne plastové hmoty. Keďže ich nájdeme v rôznych podobách od textilu cez drogériu až po nábytok, svoje miesto by mohli mať aj v stavebníctve. Práve tu by sa mohli uplatniť ako žiadaný materiál, s ktorým sa zmenia niektoré stavebné postupy a zlepší sa celková efektivita výstavby. 

 

Cieľom je vyskúšať plast ako stavebný materiál

 

S myšlienkou ďalšieho využitia plastu, tentoraz v stavebníctve, sa pohrávajú práve členovia bratislavskej Stavebnej fakulty. Tí sa pustili do odvážneho projektu, ktorý by mohol priniesť prevratné výsledky. Celý projekt spočíva vo výskume plastu ako stavebného materiálu, ktorý by bol využiteľný na stavbách ako lacná, ľahká, tvarovateľná a ľahko dostupná alternatíva.  

 

Materiál by bol zatiaľ len súčasťou ľahkých betónov

 

Snaha našich odborníkov zapojiť plasty do súčasných stavebných postupov má aktuálne isté obmedzenia. Vzhľadom na vlastnosti a štruktúru plastových hmôt by sa tieto materiály zatiaľ využívali len ako súčasť ľahkých betónových zmesí, nie ako nosný betón. Na základe zistení sa hodia ako výplň dutín stavby alebo ako vyrovnávacia vrstva pri podlahách a strechách, čím by vďaka svojim vlastnostiam odľahčili daný objekt.

 

Úspech projektu pomôže s redukciou odpadu

 

Nápad využívať plasty pri výstavbe môžeme považovať za ocenenia hodný pokus skvalitniť stavebné postupy. Vzhľadom na charakter plastov nejde o pokrokové ekologické riešenie, no snahu šetriť životné prostredie treba v tomto prípade hľadať niekde inde. Projekt je postavený na myšlienke recyklácie, a teda redukcie plastového odpadu, ktorý je aj u nás produkovaný v enormných množstvách. Aj preto treba zámer tímu zo Stavebnej fakulty podporiť a držať im palce, aby ho dotiahli do úspešného konca.  

 

Text : Róbert Bosák

Zdroje : stuba.sk, portaly-odpady.sk

Foto : stuba.sk