Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Na ostrove Nisyros vzkriesili dom zničený zemetrasením

Napísal Róbert Bosák, 25.08.2016

To, čo sa podarilo skupine architektov na gréckom ostrove Nisyros, nedokáže hocikto. Ich snaha o obnovu historického domu zo 17.storočia zničeného zemetrasením priniesla perfektný výsledok, ktorý sa náramne podobá pôvodnému vzhľadu budovy. 

 

Fascinujúci výhľad na okolité prostredie s vulkánom, príťažlivá poloha na vyvýšenom kopci a blízky kontakt s miestnym hradom. Presne to ponúkal starší historický dom na spomínanom ostrove, ktorý postavili zhruba v polovici 17.storočia. Bohatú históriu objektu však ohrozilo zemetrasenie, ktoré nechalo väčšinu budovy v troskách. Na počesť tradičnej architektúry ale prišli kreatívne duše, ktoré sa rozhodli dať zničenému domu pôvodnú podobu a pokúsiť sa o nemožné.

Zdroj: www.homedsgn.com

 

Budova, ktorú vzkriesili po zemetrasení


Gréckym ostrovom sa v posledných storočiach prehnalo viacero zemetrasení a jedno z nich si vzalo na starosť aj zničenie tohto historického domu.  Po katastrofe z neho neostalo veľa, čiže snaha o jeho obnovu sa mnohým zdala zbytočne vynaloženým úsilím. Odhodlanie architektov to ale neovplyvnilo a po príprave projektu sa pustili do jeho úspešnej realizácie, vďaka ktorej objekt doslova vzkriesili. 

Zdroj: www.pinterest.com

 

K obnove pomohli staré fotky a historické materiály

 

Nebyť starých fotografií a viacerých historických materiálov vytvárajúcich obraz o lokalite, pôvodný vzhľad slávneho domu mohol byť po zemetrasení definitívne pochovaný. Našťastie sa nič také nestalo a v súčasnosti sa môžu návštevníci ostrova pozerať na jedno z najkrajších architektonických diel v celom šírom okolí, ktoré im pripomína krásu pôvodných južanských stavieb.

Zdroj: www.dezeen.com

 

Architekti sa museli vžiť do kože pôvodných autorov

 

Pustiť sa do rekonštrukcie nejakej budovy dokáže každý, no zvládnuť jej obnovu imitujúcu pôvodný stav, to už nie je ľahký oriešok. V tomto prípade bola práca o to ťažšia, že architekti museli lúštiť rébus okolo myšlienky pôvodnej výstavby. Vzhľadom na to museli dávať pozor pri výbere správnych materiálov a dodržiavať staré stavebné postupy. Pri pohľade na aktuálnu podobu domu sa však zdá, že splnili cieľ, nakoľko súčasný vzhľad domu pôsobí ako pôvodná verzia za starých čias.

Zdroj: www.homedsgn.com

 

Vrchol miestnej architektúry sa dnes týči v obnovenom stave nad krásnym turistickým rajom. V jeho útrobách sa skrýva galéria a umelecký ateliér, takže objekt žije aj naďalej kreativitou a duchom tvorivosti. Krásny je zvonku aj zvnútra a čo je najlepšie, jeho prevedenie nestráca na autenticite ani po rozsiahlej renovácií v súčasnej modernej dobe.

 

Text : Róbert Bosák

Foto : dezeen.com, homedsgn.com, pinterest.com