Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Na nedostatok bytov v Dubline doplácajú aj Slováci

Napísal Róbert Bosák, 04.12.2017

Včera spomínaný Paríž nie je jedinou európskou metropolou, ktorú trápi pretrvávajúca bytová kríza. O nič lepšie na tom nie je ani Dublin, kde sa hľadanie prenájmu mení na poriadnu drinu. Na nedostatok voľných bytov doplácajú aj Slováci, pre ktorých je Írsko jednou z top destinácií.

 

Írska metropola sa vyrovnáva s náporom nájomníkov hľadajúcich bývanie už niekoľko rokov. Značnú skupinu záujemcov tvoria ľudia zo zahraničia, medzi ktorými sú aj stovky Slovákov. Tí musia doslova bojovať o ubytovanie, ktorého je vzhľadom na stúpajúci dopyt v metropole žalostne málo. Navyše, jeho vybavenie sa spája s prísnymi podmienkami, ktoré podkopávajú snahu našincov dostať sa k bytu.

 

Dopyt vysoko predbieha ponuku

 

Nárast počtu obyvateľov írskej metropoly dosahuje ročne niekoľko tisíc. Ľudia prichádzajúci za prácou alebo štúdiom tak tlačia na dopyt po bývaní, najmä po tom nájomnom, ktorý rastie každý mesiac o niekoľko desatín percenta. Byty však pribúdajú omnoho pomalšie, čo zvyšuje rozdiely medzi dopytom a ponukou do takej miery, že mnohí záujemcovia na bývanie čakajú aj niekoľko mesiacov.

Zdroj: thejournal.ie

 

Slováci často ostanú bez bývania

 

Najväčší problém so zháňaním nájomného bývania majú tí, ktorí sú v Dubline noví. K tým patria aj početné skupiny Slovákov, ktorí sem prichádzajú za vidinou lepšieho života. Často však doplácajú na nedostatok voľných bytov a prísnejšie podmienky ich vybavenia. Íri totiž uplatňujú tzv. referenčný systém, pri ktorom musí záujemca o prenájom ukázať referencie od zamestnávateľa aj predchádzajúceho prenajímateľa. Vzhľadom na to sa mnohým ani nepodarí byt získať, čo ich núti odísť z Dublinu do iného mesta.

Zdroj: liveonriviera.com

 

Ceny bytov v Dubline rekordne rastú

 

Nie veľmi priaznivú situáciu na bytovom trhu v írskej metropole využívajú prenajímatelia vo svoj prospech. S tým ako zvyšujú ceny, rastú aj celkové čísla v štatistikách, ktoré sú takmer každý štvrťrok na dvojcifernej úrovni. V spojení so slabou ponukou to prehlbuje dosť nízku dostupnosť bývania, nakoľko ani priemerné mesačné platy vo výške okolo 3 800€ nie vždy postačia na kúpu alebo prenájom lukratívneho bytu v centre mesta.

Zdroj: sweetmelange.cz  

Pár čísel o bývaní v Dubline:  

 

Priemerný mesačný nájom v centre Dublinu – 1 700€

Najnižšie ceny prenájmu v meste – od 1 390€

Prenájom 2-izbového domu – od 2 005€

Medziročný rast cien nájomného – 13,9%

Rast cien bytov v predaji za posledných 5 rokov – 60%

Ceny bytov predávaných v centre metropoly – od 350 000€

Zdroj: pinterest.com

 

Ak sa chystáte za prácou do Dublinu, pripravte sa na možné komplikácie pri vybavení bytu. Miestna bytová kríza môže potrápiť aj vás, no v prípade pracovného povolenia, postačujúceho príjmu a dobrých referencií od zamestnávateľa by ste napriek možnému čakaniu mali bývanie získať.   

 

Text : Róbert Bosák

Foto : liveonriviera.com, thejournal.ie, sweetmelange.cz, pinterest.fr