Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Na Faerských ostrovoch vyrastie drevená univerzita prispôsobená drsnému počasiu

Napísal Róbert Bosák, 03.11.2023

Hlavné mesto Faerských ostrovov pripravuje projekt novej drevostavby. Z dreva bude postavená nová trvalo udržateľná univerzita navrhnutá s vyšším dôrazom na odolnosť voči drsnému počasiu.


Ostrovy na severe Atlantiku sú známe drsnejšou mikroklímou. Výnimkou nie sú ani Faerské ostrovy a ich hlavné mesto Tórshavn, ktorého obyvateľov často trápi silný nárazový vietor a nepredvídateľné zrážky. Vrtochy počasia bránia miestnym tráviť viac voľného času vonku na záhradách, v uliciach alebo v exteriéroch verejných budov. Návrh nového sídla University of the Faroe Islands ukazuje jednu z možností, ako zlepšiť podmienky koexistencie medzi obyvateľmi hlavného mesta a jeho drsnou mikroklímou.

Zdroj: henninglarsen.com


Drevený univerzitný kampus


Dánsky ateliér Henning Larsen Architects navrhol nové univerzitné sídlo ako väčší kampus s vysokým štandardom. Takmer celá konštrukcia bude postavená z dreva, čím objekt zapadne do okolitého prostredia, v ktorom je niekoľko starších drevostavieb odkazujúcich na tradičné stavebné techniky na Faerských ostrovoch. Pri výstavbe sa použije lepené lamelové drevo aj CLT panely využívajúce princíp krížovo lepeného dreva. Praktickú aj estetickú funkciu bude okrem drevených konštrukcií plniť aj trávnik na streche budovy. Jeho primárnym účelom je zlepšenie izolačných vlastností stavby, ktorá vďaka trávniku lepšie splynie s exteriérom.

Zdroj: henninglarsen.com


Dizajn prispôsobený počasiu


Využitie dreva umožnilo architektom prísť so špecifickým dizajnom a dispozičným riešením. Prevedenie interiérových priestorov, ktorých celková výmera zaberie plochu 8000 m2, bude prispôsobené počasiu v meste tak, aby študenti mohli byť viac „vonku“. Časť hlavnej chodby sa zrealizuje ako polootvorená, vďaka čomu budú študenti na čerstvom vzduchu, no zároveň chránení pred vetrom a dažďom. Knižnica, veľká poslucháreň, študovne aj laboratóriá majú byť dostatočne presvetlené a ponúkať dostatok priestoru. V interiéri v svetlohnedých odtieňoch nebude chýbať živá zeleň zvýrazňujúca prírodný charakter modernej drevostavby.

Zdroj: henninglarsen.com


Text: Róbert Bosák
Zdroj foto: henninglarsen.com