Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Mrakodrap 1 WTC má niekoľko prvenstiev

Napísal Róbert Bosák, 29.03.2015

Tí, ktorí trpezlivo očakávali ukončenie prác na mrakodrape 1 WTC sa konečne dočkali. Táto exkluzívna budova sa stala jedným z pilierov New Yorkského Manhattanu a hneď si pripísala zopár prvenstiev. 


1 WTC patrí k najlákavejším výškovým budovám sveta, takže pozornosť médií, turistov aj domácich obyvateľov sa veľmi rýchlo po realizácií nasmerovala na jej charakter. Treba povedať, že táto budova sa preslávila už od prvých chvíľ zverejnenia projektu zo strany developerov The Port Authority of New York and New JerseyThe Dust Organization, takže venujme jej chvíľu aj my.


Mrakodrap s niekoľkými prvenstvami


Medzi viacerými kritériami hodnotiacimi parametre mrakodrapu sa nachádza aj investičná cena výstavby, rýchlosť realizácie a samozrejme to najpodstatnejšie, teda samotná výška budovy. Vzhľadom na tieto faktory sa práve tvorcom 1 WTC podarilo postaviť zaujímavé dielo, ktoré nazbieralo zopár prvenstiev, čo z neho robí populárny objekt známy po celom svete. Aj keď budova nie je tým najvyšším mrakodrapom, v niečom je predsa len prvá.

Zdroj: www.e-architect.co.uk


Drahší mrakodrap zatiaľ nemáme

 

Do výstavby tohto mrakodrapu bolo investovaných až 3,9 miliardy USD, čo robí budovu najdrahšou medzi všetkými mrakodrapmi sveta. Stavba z betónu, skla a ocele sa realizovala 8 rokov a jej vysoká cena má dôvod hlavne v konštrukčných riešeniach, ktoré majú spĺňať bezpečnostný význam. Podľa slov developerov sa do nej oplatilo vložiť takýto veľký kapitál, pretože mrakodrap dokáže výrazne pretvárať vzhľad Manhattanu.

Zdroj: www.e-architect.co.uk


Najvyšší na západnej pologuli


Realitné trhy v Dubaji, Moskve a Šanghaji sa v posledných rokoch poriadne rozbehli a obrazom toho sú aj pribúdajúce top mrakodrapy. V týchto lokalitách sa postavilo viacero objektov, ktoré vzbudzujú úžas práve svojou výškou. Pri 1 WTC sa nemôžeme baviť o účasti medzi najvyššími mrakodrapmi, no svoje prvenstvo si budova získala aspoň na západnej pologuli. 541 metrov rozložených do 104 poschodí ju posunulo na vrchol mrakodrapov v západnom svete, takže momentálne tu nič vyššie nenájdeme. 

Zdroj: www.suddeutsche.de


Prvý mrakodrap na Ground Zero


Svetoznáma plocha Ground Zero bola miestom, na ktorom stáli smutne preslávené newyorské dvojičky. Ďalšie z prvenstiev sa týka práve výstavby prvej výškovej budovy, ktorá bola zrealizovaná práve na tomto mieste. Jedná sa samozrejme o 1 WTC, čo vystihuje aj jej názov. Z dôvodu zvýšenia bezpečnostných opatrení budovy sa niekoľko horných poschodí upravilo hrubšími obvodovými múrmi, čo sa premietlo aj do vysokej ceny.

Zdroj: www.suddeutsche.de


USA boli prvou krajinou, kde začali vyrastať mrakodrapy. Po dlhých rokoch dominancie v tejto oblasti stavebníctva ich začali predbiehať krajiny z východnej strany planéty a najvyššie budovy s najdrahšími investíciami sa budovali mimo USA, ktorá začala postupne zaostávať. Realizácia najdrahšieho mrakodrapu 1 WTC im tak určite pomôže k opätovnému zaradeniu sa medzi architektonické veľmoci orientujúce sa na výškové budovy.


Text : Róbert Bosák

Foto : e-architect.co.uk, suddeutsche.de