Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Moderný Dóm, aký v Európe nenájdeme

Napísal Róbert Bosák, 27.12.2015

Katedrály sú neodmysliteľnou súčasťou svetovej architektúry a mnohé z nich patria doslova k výkladnej skrini stavebníctva. To platí aj v prípade oaklandského Dómu, ktorého vzhľad však nemá s typickým sakrálnym štýlom nič spoločné. 

Zdroj: www.ingema.net

 

Americké kostoly nemajú takú bohatú históriu ako tie európske, no stále sa snažia prispôsobiť typickej sakrálnej atmosfére. Ich výstavba sa nesie v znamení tradičných stavebných návrhov, prostredníctvom ktorých majú dávať každému najavo, že ide o posvätné kresťanské miesto. V prípade oaklandskej katedrály to povedať určite nemôžeme, pretože jej vzhľad miestami hraničí s futurizmom a skôr sa podobá bytovke ako bežným kostolom. 

Zdroj: www.ucanr.edu

 

Protiklad klasických katedrál

 

Súčasná katedrála v Oaklande nemá za sebou žiadnu históriu, pretože na svojom mieste sa nachádza len sedem rokov. Postavili ju totiž ako náhradu za pôvodný Dóm, ktorý bol zničený silným zemetrasením z roku 1989. Architekti však tentokrát nevsadili na klasické riešenia a ich cieľom bolo prísť s úplne novým dizajnom, ktorý poprie zaužívané tradície budovania kostolov. Výsledok priniesol šokujúci vzhľad, vďaka ktorému stavba vyniká medzi všetkými americkými kostolmi.

Zdroj: www.cestujeme-usa.eu

 

Dizajn ako pre bytovku

 

Nebyť kríža a veľkého nadpisu pred budovou, cudzinci by ani nevedeli, že sa nachádzajú pri katolíckej katedrále. Ich pohľad totiž spočinie na železobetónovej budove dosahujúcej výšku 41 metrov, ktorá sa náramne podobá na okolité bytové komplexy. Autori projektu však vedeli, čo robia, pretože záujmom cirkvi bolo postaviť kostol určený aj na rôzne spoločenské aktivity ako koncerty či prednášky, čo je dôvodom výrazného civilného nádychu budovy.

Zdroj: www.cestujeme-usa.eu

 

Dóm priťahuje aj neveriacich

 

Nech bol zámer architektov a miestnych katolíckych hodnostárov s výstavbou netradičnej katedrály akýkoľvek, celkom zaujímavým spôsobom sa im podarilo pritiahnuť pozornosť neveriacich. Aj keď dôvod ich návštevy nesúvisí s hľadaním viery, práve vďaka netypickému vzhľadu kostola a možnosti navštíviť pravidelne organizované kultúrne podujatia do neho radi vstúpia bez ohľadu na ich náboženské presvedčenie.

Zdroj: www.mapio.net

 

Katedrála Krista Svetla postavená v Oaklande je buď obyčajnou architektonickou výnimkou alebo prvým predchodcom moderných kostolov. Ak by šlo o ten druhý prípad, potom čaká oblasť výstavby sakrálnych objektov úplne nová éra, ktorá sa bude od klasických historických budov diametrálne odlišovať. Názory na túto stavbu sú rôzne a kým jedni ju vnímajú ako štýlový kresťanský stánok, iní ju považujú za fiasko. Posúďte sami, či je táto stavba vhodná pre priestory kostola alebo ide naozaj o fiasko.

 

Text : Róbert Bosák

Foto : ingema.net, ucanr.edu, cestujeme-usa.eu, mapio.net