Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Moderný a kvalitný materiál v podobe ekopanelov

Napísal Róbert Bosák, 11.05.2015

Mnohé alternatívne stavebné materiály sa osvedčili ako vhodné riešenie pre výstavbu, takže nárast ich popularity už nikoho neprekvapí. Podobným príkladom môžu byť aj ekopanely, ktoré sa ako súčasť domov využívajú aj u nás.


K výstavbe ekologických domov je potrebné použiť aj špeciálne ekologické materiály, ktoré sa v kombinácií s ďalšími efektívnymi konštrukčnými a technologickými riešeniami postarajú o úsporný štandard stavby. Takýchto materiálov sa na výber ponúka viacero a jedným z nich sú aj ekopanely používané v mnohých stavebných postupoch aplikovaných pri realizácií energeticky úsporných domov.

Zdroj: www.isostavby.cz


Niečo z histórie


Aj keď na Slovensku sú ekopanely viac-menej stále novinkou a prvé firmy orientujúce sa na predaj tohto materiálu vznikali až po prelome storočí, v Európe majú celkom bohatú tradíciu. Najmä vo Švédsku a vo Veľkej Británií sa začali vo veľkom využívať po 2.svetovej vojne ako kvalitný materiál použiteľný na rýchlu výstavbu. Vďaka dobrej trvácnosti a odolnosti stavieb sa rýchlo rozšíril do ďalších krajín, napríklad do Austrálie a jeho expanzia postupovala stále rýchlejšie. Veľká väčšina týchto domov slúži dodnes, čo je jedným z najväčších dôkazov ich kvality a dlhodobej životnosti.

Zdroj: www.rowe.cz


Charakter ekopanelov


Ekopanely sú už od svojho vzniku známe ako slamené panely zhotovované lisovaním pod vysokým tlakom. Po uskutočnení lisovania sa ich povrch ešte obalí recyklovaným papierom a následne sa môžu použiť pri výstavbe, kde sa môžu špeciálne upravovať buď lepidlom alebo penetráciou. Jednotlivé panely sa môžu vyrábať z viacerých druhov slamy, no najčastejšie sa využíva pšeničná alebo ryžová. Štruktúrou sú tieto panely síce jedinečné, no ako alternatíva sadrokartónu pasujú do domov ideálne.  


Niektoré z pozitívnych vlastností materiálu :


–        pevný stavebný prvok vhodný na výstavbu

–        jeden z najlepších tepelných a zvukových izolantov

–        jednoduchá montáž prináša menej práce

–        kvalita materiálu spočíva najmä v odolnosti

–        aj napriek horľavosti slamy sú ohňovzdorné

Zdroj: www.drevostavby-na-klic.cz


Kde ich možno použiť


Ekopanely sú síce len alternatívnym materiálom, no ich využitie sa vôbec nedá ohraničiť na presný typ nehnuteľností. Ich účasť môžeme nájsť v objektoch, kde sa jednotlivé materiály dokonca kombinujú, takže okrem vyššie spomenutých pozitív ich zdobí aj istá univerzálnosť. Na druhej strane zas treba dávať pozor na nejaké neuvážené aplikovanie v konštrukcii stavby, pretože takéto panely sú špecifické a k ich realizácií je potrebný projekt zameriavajúci sa na technické, izolačné a statické vlastnosti stavby.

Zdroj: www.stavebnivyrobekroku.cz


Využitie ekopanelov prináša stavebníctvu nový rozmer a majiteľom domov umožňuje presedlať z klasických materiálov na nové, s ktorými budú mať nielen kvalitné bývanie, ale zároveň sa budú ohľaduplne stavať k životnému prostrediu. To dáva našim stavebníkom možnosť odhodlať sa k napredovaniu a využívať inovatívne stavebné materiály, ktoré ponúkajú iný pohľad na výstavbu domov.  


Text : Róbert Bosák

Foto : isostavby.cz, rowe.cz, drevostavby-na-klic.cz, stavebnivyrobekroku.cz