Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Mexická hudobná škola z tehál a kokosového dreva

Napísal Róbert Bosák, 04.08.2023

Neobvyklé kombinácie materiálov môžu viesť k vzniku inšpiratívnych stavebných diel. Príkladom je jedna z hudobných škôl v MexikuPri jej výstavbe zohrali kľúčovú úlohu tehly a kokosové drevo.

Casa de Música, Zdroj: Yoshihiro Koitani


Školský komplex Casa de Música za 2 roky jeho prevádzky ocenili viacerí experti na dizajn a architektúru. Sídlo hudobnej školy v meste Nacajuca v mexickom štáte Tabasco vzbudzuje pozornosť spojením tehál a kokosového dreva. Architekti z domáceho štúdia Colectivo C733 vsadili na kombináciu týchto prírodných materiálov v snahe vniesť do dizajnu budovy prvky mezoamerickej kultúry, ktorá sa výrazne podieľala na formovaní mexickej hudby a tanca.

Casa de Música, Zdroj: Yoshihiro Koitani


Dve budovy prepojené menším námestím

 

Hudobná škola Casa de Música bola navrhnutá a postavená ako komplex 2 budov spojených do jedného celku. Pomyselným spojivom je menšie námestie, ktoré obklopuje dvojicu stavieb. Vo väčšej bolo zriadené komunitné centrum prístupné širšej verejnosti. Menšia z budov slúži ako sídlo školy s 8 hudobnými triedami a spoločenskými priestormi, v ktorých sa organizujú prednášky, workshopy aj menšie kultúrne podujatia.

Casa de Música, Zdroj: Yoshihiro Koitani

 

Tehlové objekty pokrýva drevená strecha

 

Dvojica objektov tvoriacich školský komplex s výmerou viac ako 1300 m² sa výraznejšie líši iba veľkosťou. Vzhľad, konštrukčné prevedenie a dispozičné riešenie je takmer rovnaké. Obe budovy majú pevnú konštrukciu zo svetlooranžových tehlových priečok, ktoré s geometrickou presnosťou vystupujú zo základného pôdorysu. Z jednej strany tehlovej konštrukcie sa dvíha šikmá sedlová strecha z kokosového dreva. Pod strechou z protiľahlej strany vznikol priestor na osadenie veľkoformátových okien, cez ktoré sa otvára výhľad na okolie školy. Dominantné  prírodné materiály dopĺňajú hlinené dlaždice, ktoré pomáhajú udržiavať teplo na podlahách.

Casa de Música, Zdroj: Yoshihiro Koitani

 

Casa de Música sa neteší pozitívnym hodnoteniam zo strany kritikov len kvôli originálnemu dizajnu. Experti vyzdvihujú aj jej udržateľný charakter, pod ktorý sa podpísalo najmä využitie prírodných materiálov. Väčšina z nich pochádza z lokálnych zdrojov a do oboch objektov bola zakomponovaná s dôrazom na zlepšenie tepelnoizolačných vlastností.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: Yoshihiro Koitani