Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Mexičan predstavil betón, ktorý rozsvieti mestá

Napísal Róbert Bosák, 15.10.2016

Betón, ktorý rozsvieti celé mesto a čo je najdôležitejšie, nespotrebuje pri tom kvantum elektriny. Znie to ako nereálny nápad, no pri aktivite dnešných vedcov je možné všetko.

 

Inovácia vo výrobe stavebných materiálov môže mať rôzne podoby, no niektoré nápady sú predsa len dosť uletené. Svoje o tom vie aj José Rubio Avalos, ktorý prišiel s inovatívnym typom betónu schopným svietiť. Pre mestá po celom svete je to šanca, ako rozžiariť nočnú panorámu bez svietidiel a navyše bez veľkej spotreby energie.

Zdroj: www.proptiger.com

 

Typický betón, ale s upravenou štruktúrou

 

Myšlienka svietiaceho betónu spočíva v miernej úprave jeho štruktúry, konkrétne v zmene zloženia cementu. Vedec musel upraviť zloženie tak, aby bol materiál schopný prijímať lúče slnka a vďaka pridaným fotoaktívnym zložkám ho donútiť udržať a následne vyžiariť svetlo smerom von. Nie jednoduchý výrobný proces však dokáže priniesť pozitívne výsledky, takže oplatí sa potrápiť s náročným postupom vzniku nového typu betónu.  

 

Firmy avizujú záujem o nový materiál

 

Šikovný vedec si už nechal betón patentovať a o kúpu jeho technológie stihli prejaviť záujem viaceré firmy aj inštitúcie. Motiváciou k využitiu tohto  materiálu je údajne riešenie mnohých problémov so zlým osvetlením v budovách, no záujemcovia si pochvaľujú aj možnosť ušetriť na nákladoch za energie. Zdá sa, že krok k efektívnejším a krajším panorámam miest bude mať dosť dobrú podporu a svietiaci betón postupne začne zdobiť svetové metropoly.

 

Predražená, no efektívna investícia

 

Zámer výroby netradičného betónu má za sebou prvé kroky, no ešte treba vykonať veľa práce, aby sa spustila vo veľkom. V hre je aj otázka peňazí, nakoľko výroba stojí až 5x viac ako pri klasickom betóne a len na výstavbu prvej plánovanej továrne treba niekoľko miliónov. Vedec však verí úžitku svojho objavu a trúfa si vsadiť na túto predraženú investíciu. Veď tá sa vďaka schopnosti šetriť na spotrebe elektriny má vrátiť.

 

Pár zaujímavostí o Avalosovom betóne :

-          betón funguje na báze prijímania UV lúčov počas dňa a vyžarovania svetla v noci

-          podľa výrobcov dokáže svetlom nabitý betón svietiť aj pri zamračenom počasí

-          Avalos tvrdí, že životnosť žiariacich kúskov betónu môže byť okolo 100 rokov

-          k dosiahnutiu efektu stačí aplikovať malú časť tohto materiálu, napríklad na strechu

-          aktuálne sa pracuje s cementom, ktorý žiari len v dvoch farbách, zelenej a modrej

Zdroj: www.proptiger.com

 

Využitie špeciálneho svietiaceho betónu vraj dokáže byť aplikované pri rôznych stavebných účeloch od interiérových priestorov po cesty a budovy osvetľujúce panorámy miest. Ktovie, či inšpiráciou nebol projekt pripravovanej cyklotrasy z Poľska. Tá vraj bude žiariť práve vďaka nabíjaniu chodníka solárnou energiou prijímanou cez deň, čo funguje na rovnakom princípe ako Avalosov betón.

Zdroj: www.dailymail.co.uk

 

Text : Róbert Bosák

Foto : snipp.news, proptiger.com, dailymail.co.uk