Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

McDonald´s otvoril svoju prvú energeticky sebestačnú prevádzku

Napísal Róbert Bosák, 05.10.2020

Podľa niektorých štúdií má prevádzkovanie gastronomických zariadení až dvojnásobne väčší dopad na životné prostredie ako iné podniky. Niektoré siete reštaurácií a zariadení s rýchlym občerstvením tak prišli so záväzkom budovať „zelené“ a energeticky nezávislé prevádzky. Jednou z nich je McDonald´s, ktorý nedávno otvoril prvý podnik tohto typu.

Zdroj: www.r-barc.com 


100 % energeticky sebestačný McDonald´s


Možností, ako postaviť a zariadiť energeticky sebestačnú budovu určenú na prevádzkovanie rýchleho občerstvenia, bolo viacero. Ateliér Ross Barney Architects, ktorý stojí za návrhom „zeleného“ diela, vsadil na pasívnu budovu s najmodernejším vybavením interiéru. V rámci návrhu  skombinoval prírodné materiály s výkonnými úspornými technológiami. Výsledkom je 100 % sebestačná budova schopná produkovať dostatok vlastnej energie na svoj chod.

Zdroj: www.r-barc.com 


Aké materiály a systémy objekt využíva:


- o šetrnosť a elegantný vzhľad sa starajú drevené diely na vonkajšom obvode budovy

- vrch budovy pokrýva zelená strecha, na ktorej nechýbajú vysoko výkonné solárne panely

- energiu zo slnka vyrábajú aj solárne rolety nainštalované na jednotlivých oknách

- objekt využíva systém vetrania s cirkuláciou vzduchu, ktorý nahrádza klimatizáciu

- energiu šetria aj úsporné spotrebiče, ktoré potrebujú k výrobe jedla menej vody či plynu

Zdroj: www.r-barc.com 


Prvý „zelený“ McDonald´s je na Floride


Ak mali byť navrhnuté solárne a vetracie systémy čo najúčinnejšie, pre výstavbu budovy bolo potrebné nájsť čo najlepšiu polohu. Tou sa stala lokalita hneď pri rezorte Walt Disney World vo floridskom Orlande. Tá nedisponuje iba dosť vysokou návštevnosťou. Vhodná prímorská klíma poskytuje solárnym a vetracím systémom v budove ideálne podmienky na čo najvyššiu úsporu a vytváranie zdravšej a komfortnejšej atmosféry v priestoroch prevádzky.

Zdroj: www.r-barc.com 


Firma chce znížiť uhlíkovú stopu o 36 %


Otvorením prvej „eko“ prevádzky na Floride sa nič nekončí, práve naopak. Pre McDonald´s to znamená iba začiatok cesty za splnením záväzku, v rámci ktorého má do roku 2030 znížiť uhlíkovú stopu svojich prevádzok o 36 %. Dosiahnuť tento cieľ chce práve výstavbou ďalších energeticky sebestačných zariadení, ktorých projekty sa postupne začínajú pripravovať.

Zdroj: www.r-barc.com 


Text: Róbert Bosák

Zdroj foto: www.r-barc.com