Podľa niektorých štúdií má prevádzkovanie gastronomických zariadení až dvojnásobne väčší dopad na životné prostredie ako iné podniky. Niektoré siete reštaurácií a zariadení s rýchlym občerstvením tak prišli so záväzkom budovať „zelené“ a energeticky nezávislé prevádzky. Jednou z nich je McDonald´s, ktorý nedávno otvoril prvý podnik tohto typu.
Zdroj: www.r-barc.com
100 % energeticky sebestačný McDonald´s
Možností, ako postaviť a zariadiť energeticky sebestačnú budovu určenú na prevádzkovanie rýchleho občerstvenia, bolo viacero. Ateliér Ross Barney Architects, ktorý stojí za návrhom „zeleného“ diela, vsadil na pasívnu budovu s najmodernejším vybavením interiéru. V rámci návrhu skombinoval prírodné materiály s výkonnými úspornými technológiami. Výsledkom je 100 % sebestačná budova schopná produkovať dostatok vlastnej energie na svoj chod.
Zdroj: www.r-barc.com
Aké materiály a systémy objekt využíva:
- o šetrnosť a elegantný vzhľad sa starajú drevené diely na vonkajšom obvode budovy
- vrch budovy pokrýva zelená strecha, na ktorej nechýbajú vysoko výkonné solárne panely
- energiu zo slnka vyrábajú aj solárne rolety nainštalované na jednotlivých oknách
- objekt využíva systém vetrania s cirkuláciou vzduchu, ktorý nahrádza klimatizáciu
- energiu šetria aj úsporné spotrebiče, ktoré potrebujú k výrobe jedla menej vody či plynu
Zdroj: www.r-barc.com
Prvý „zelený“ McDonald´s je na Floride
Ak mali byť navrhnuté solárne a vetracie systémy čo najúčinnejšie, pre výstavbu budovy bolo potrebné nájsť čo najlepšiu polohu. Tou sa stala lokalita hneď pri rezorte Walt Disney World vo floridskom Orlande. Tá nedisponuje iba dosť vysokou návštevnosťou. Vhodná prímorská klíma poskytuje solárnym a vetracím systémom v budove ideálne podmienky na čo najvyššiu úsporu a vytváranie zdravšej a komfortnejšej atmosféry v priestoroch prevádzky.
Zdroj: www.r-barc.com
Firma chce znížiť uhlíkovú stopu o 36 %
Otvorením prvej „eko“ prevádzky na Floride sa nič nekončí, práve naopak. Pre McDonald´s to znamená iba začiatok cesty za splnením záväzku, v rámci ktorého má do roku 2030 znížiť uhlíkovú stopu svojich prevádzok o 36 %. Dosiahnuť tento cieľ chce práve výstavbou ďalších energeticky sebestačných zariadení, ktorých projekty sa postupne začínajú pripravovať.
Zdroj: www.r-barc.com
Text: Róbert Bosák
Zdroj foto: www.r-barc.com