Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Marcová stavebná produkcia v EÚ zaznamenala jeden z najvyšších pádov

Napísal Róbert Bosák, 25.05.2020

Dlho očakávané čísla sú konečne vonku. Ich výsledky priniesli to, s čím počítala väčšina analytikov. Vypuknutie pandémie zrazilo marcovú stavebnú produkciu v EÚ na kolená. Tá má za sebou jeden z najhorších mesiacov za posledné roky.


Prísne reštriktívne opatrenia zavádzané kvôli koronavírusu ochromili ekonomiku v celej EÚ. Svoju daň si vypýtali aj v stavebníctvach vybraných členských krajín, ktoré sa v marci prudko spomalili. Výsledkom bol obrovský pokles stavebnej produkcie, aký nebol zaznamenaný už dlho. Podľa Eurostatu dosiahol až dvojcifernú hodnotu, a to v eurozóne aj v celej EÚ.

 

Dvojciferný prepad v oboch porovnaniach

 

Prvé náznaky spomalenia stavebnej produkcie prišli už vo februári. Vtedajší pokles na úrovni 0,2 % však nemal súvis s koronavírusom, skôr bol reakciou na produktívny január. Epidémia začala zasahovať do celkového objemu stavebnej produkcie v EÚ až v priebehu marca. Vtedy už brzdili výstavbu vo väčšine z 27 členských krajín opatrenia proti jej šíreniu, čo sa prejavilo dvojciferným poklesom v medziročnom aj medzimesačnom porovnaní.

Zdroj: emerging-europe.com


Medzimesačný pokles stavebnej produkcie:

 

- 12 %

Eurozóna

- 14,1 %

Zdroj: ec.europa.eu

 

Medziročný pokles stavebnej produkcie:

 

- 13,4 %

Eurozóna

- 15,4 %

Zdroj: ec.europa.eu

 

Nie všade stavebná produkcia poklesla

 

Napriek vypuknutiu pandémie v celej Európe sa stavebníctvo niektorých štátov nedostalo do mínusových čísel. V porovnaní s februárom boli na tom ešte lepšie v Rumunsku, Holandsku či Nemecku. Mierny nárast zaznamenali aj vo Fínsku, no tam už na rozdiel od 3 predošlých krajín stavebná produkcia nerástla aj v medziročnom porovnaní. Na opačnej strane rebríčka stáli Taliani a Francúzi, ktorých produkcia bola v oboch porovnaniach nižšia o viac ako 30, resp. 40 %.

Zdroj: emerging-europe.com

 

Uvoľňovanie reštriktívnych opatrení začalo až v máji, takže nadchádzajúce štatistiky za apríl zrejme prinesú ďalšie mínusové čísla, minimálne v medziročnom porovnaní. Zlepšenie sa ale neočakáva ani v máji a júni. 2. tohtoročný kvartál sa tak pravdepodobne do histórie zapíše ako jeden z najslabších.

 

Text: Róbert Bosák

Zdroj: ec.europa.eu

Zdroj foto: emerging-europe.com