Reality inzercia

Poznámky sú jednoduchý nástroj, ako sa rýchlo a bez problémov orientovať v množstve inzerátov, ktoré ste si prezreli a zaujali vás. Umožní vám orientovať sa v inzerátoch a ľahko ich porovnávať medzi sebou.

K dispozícií máte 10 predvolených poznámok, ktoré si viete ľubovoľne upravovať ako vám vyhovuje. Navyše si viete k inzerátu pridať svoju vlastnú poznámku, postreh, či krátky popis.

Služba je prístupná len pre registrovaných používateľov. Registráciou získate navyše možnosť ľahko si spravovať poznámky a označené inzeráty. Pod každou poznámkou sa vám zobrazí zoznam vami označených inzerátov.

Kvalitný a úsporný perlitbetón

Napísal Róbert Bosák, 25.11.2014

Zaujímavou „novinkou“ v oblasti slovenského stavebníctva je perlitbetón. Jedná sa o netradičný stavebný materiál, ktorého vlastnosti vhodné na výstavbu budov sa začali oceňovať len nedávno, no spokojnosť s jeho využitím je vždy vysoká.

Zdroj: www.perlit.sk


V dobe neustáleho hľadania spôsobov ako zlepšiť stav budov si cestu k obyvateľom razia materiály s upravenými štrukturálnymi vlastnosťami vhodnými na výstavbu budov s väčšou úspornosťou a životnosťou. Medzi moderné materiály spĺňajúce vysoké nároky stavebníkov sa zaradil aj perlitbetón, ktorého využitie bolo ešte donedávna dosť ignorované. Skúsenosti s týmto materiálom sú však prevažne pozitívne, čo je hlavným dôvodom zvýšeného dopytu po ňom.  

Zdroj: www.perlit.sk


Niečo základné o perlite


Perlit je sám o sebe prírodným vulkanickým sklom, ktoré obsahuje dostatok vody. V prírode sa nachádza celkom bežne a preto je dostupný v rôznych krajinách s dosahom na viacero stavebných štýlov. Jeho zloženie pozostáva z viacerých oxidov, najmä kremičitého, hlinitého a sodného. Typickým je pre neho zväčšovanie objemu (teda expandovanie), vďaka čomu je v kombinácií s cementom ako perlitbetón považovaný za skvelý stavebný materiál dosahujúci vysokú rozpínavosť.

Zdroj: www.domprojekt.sk 


Spojenie kvality a nízkej ceny

 

Podstata perlitbetónu v stavebníctve spočíva v jeho účinnosti na splnenie náročnejších tepelnoizolačných a ochranných požiadaviek pri výstavbe budov. Samotný materiál nemôžeme považovať za klasický, pretože jeho súčasná forma vznikla ako kombinácia viacerých známych stavebných prvkov. Miešanie cementu s expandovaným perlitom ponúka inovatívny spôsob vytvorenia komplexného a kvalitného stavebného materiálu, ktorý zvládne bez straty kvalitatívnej úrovne nahradiť drahšie a konštrukčne náročnejšie materiály.  

Zdroj: www.renova.com.mk


Použitie perlitbetónu


Ak chcete využiť pri výstavbe alebo rekonštrukcii perlitbetón, najprv si musíte vytvoriť špeciálnu zmes, ktorá je spôsobilá na požadované stavebné účely. Jej súčasťou musí byť voda, cement a expandovaný perlit, ktoré sa následne pripravia na mokrý alebo polosuchý spôsob. Niekedy sa pridáva aj vápenný hydrát, ktorý ešte zlepší celkové vlastnosti danej zmesi.


Perlitbetónové omietky – Najčastejšie sa s týmto špeciálnym materiálom stretneme v podobe omietok, ktoré slúžia ako ochranné a izolačné časti stavebných konštrukcií.

Zdroj: www.renova.com.mk


Podlahoviny – Perlitbetón môže byť vhodný aj ako súčasť podlahových krytín. Takúto podlahu môžete použiť kdekoľvek v interiéroch.

Zdroj: www.slideplayer.cz 


Stropné tvárnice – V interiéroch nájdeme perlitbetón aj v stropných konštrukciách. Nachádza sa tam vo forme tvárnic, ktoré majú podporiť tepelnú vodivosť a ochranné účinky.

Zdroj: www.slideplayer.cz


Perlitbetón je všeobecne vnímaný dvojako a časté rozpory v názoroch ľudí nie sú ničím neprirodzeným. V stavebnej oblasti sa však celkovo vníma ako ľahký a cenovo dostupný materiál, ktorý nijak nestráca na kvalite a môže konkurovať akýmkoľvek iným materiálom vďaka schopnostiam pôsobiť úsporne. Aj preto je vysoký predpoklad, že v budúcnosti bude využívaný stále častejšie a jeho účasť na výstavbách bude stúpať.

 

Text : Róbert Bosák

Foto : perlit.sk, domprojekt.sk, renova.com.mk, slideplayer.cz